Stäng
blog-header
juni 4, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Arthur Mola/Invision/AP

Akons solenergi – ett boss move

I rapvärlden är det vanligt att rappare skryter om sina ”boss moves” eller ”power moves”, som det kallas. Det betyder oftast ett samarbete med ett skivbolag eller företag men hela grejen med boss moves är att det ska vara ett move som ingen har gjort tidigare.

I mina ögon är det just nu hiphopartisten Akon som gör det största boss move vi sett på länge.

Jag märkte häromdagen att många, speciellt på instagram, började dela en meme som berättar om Akons nya boss move. Tydligen har han startat ett projekt som är tänkt att förse 600 miljoner afrikaner med förnybar el.

Min första reaktion var att det måste vara fejk. Det kan inte vara på riktigt?! Det är för stort!

Men det visar sig stämma. Genom att utnyttja att den afrikanska kontinenten har så många soldagar årligen, och kombinera det med banbrytande forskning på plats, ska Akons projekt ge elektricitet och leda till ekonomisk tillväxt och nya möjligheter för väldigt många fattiga.

Akon är en av få internationella artister som satsar på Afrika, det i sig är inget nytt. Han har bland annat en diamantgruva som är kontroversiell, då Akon anklagats för att tjäna pengar på ”blodsdiamanter”, men den delen förnekar Akon helt. Samtidigt driver han en välgörenhetsorganisation.

Kanske kan Akon bli en del av en ny generation från hiphopkulturen, som är med och bygger upp något helt nytt, något större?

Sök på Politism.se