Stäng
blog-header
september 13, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: TODD PLITT/AP/TT

20 år sedan en av hiphopens största mördades

Det har i dag gått 20 år sedan en av hiphopens största stjärnor mördades.

Jag snackar såklart om hiphopartisten Tupac Shakur som än i dag inspirerar nya artister. Senast kunde vi höra Tupac på Kendrick Lamars hyllade album ”To pimp a butterfly” – och även på Frank Oceans senaste album.

Tupac var en mångfacetterad artist, inte bara en gangsterrappare. En konstnär, talangfull skådis – och en aktivist. Om ni har inte sett filmerna ”Poetic Justice” eller ”Juice” rekommenderar jag dem starkt.

Han var en röst för alla de som inte hördes själva och han var inte rädd för att berätta om fattigdom, gäng och polisbrutalitet.

Själva personen Tupac hade legendarstatus från födseln. Hans mamma var gravid med honom när hon satt i fängelset, han sköt en polis (i självförsvar) utan att fällas för det och han blev själv skjuten med fem skott utan att dödas.

Samtidigt som han generellt sågs som en gangsterrappare tog han upp ämnen som artister på hans tid inte gjorde, i exempelvis ”Brenda’s got a baby” och ”Dear Mama”.

I dag, 20 år senare, har han gått från att vara en rebell till bli en ikon. Hans ansikte och namn hittas på t-shirts och andra varor, som en logotyp, nästan likt Che Guevara.

Och liksom andra ikoner är hans musik tidlös och spelas fortfarande i dag. Kanske är han på vissa sätt en Bob Marley för min generation.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se