Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

december 15, 2015
Erika Haraldsson, städare

Låglönejobbens segregation är ett högt pris att betala

Det har blivit populärt att prata om tyska låglönejobb, så kallade ”minijobb”. Där får en anställd cirka 80 kronor i timmen.

Man får dock inte jobba hur mycket som helst, utan max tjäna cirka 4 000 kronor per månad. För att sedan överleva måste den anställde söka bidrag för att få ihop pengar nog. Många människor i Tyskland ”försörjer” sig på dessa jobb. Och i Sverige har bland annat Moderaterna börjat snegla mot dessa jobb som en ”lösning” på den svenska arbetslösheten.

Men vad händer om vi inför ett likadant system?

Det enda jag ser framför mig är ett ännu mer segregerat samhälle, ett A- och B-lag på arbetsmarknaden. Och segregation har också ett pris.

Jag ser ytterligare fattigdom, lönedumpning med mera.

Vi kommer att få människor som fastnar i ett arbete med fruktansvärt låg lön och med behov av extra socialbidrag för att klara sig.

Vi kommer att se arbetssökande med erfarenhet och referenser från ett minijobb som försöker hitta andra jobb hos andra arbetsgivare. Kommer dessa arbetssökande få samma chanser som alla andra? Eller kommer deras erfarenheter från minijobben inte värderas lika högt som från ett ”vanligt” jobb?

Hur ska dessa människor klara av att leva? Hur ska man ha råd med boende och mat?

Kan en person som har ett minijobb ha ett samboförhållande med någon annan som har ett minijobb och ändå överlveva? Hur ska man klara sig då? Två personer med en inkomst på sammanlagt 8 000 kronor plus lite socialbidrag kommer inte långt.

Någon har föreslagit att de människorna kan bo tillsammans i kollektiv. Men det enda jag tänker på är fattighusen, som vi sett i ”Emil i Lönneberga” när vi var små.

Hur ska våra kollektivavtal täcka dessa arbetsplatser? Att få högre löner för andra i Sverige kan vi bara glömma om det här blir verklighet. Arbetsgivarna kommer att se lönerna för dessa minijobbanställda sen vilja sänka lönerna för sina egna anställda eftersom arbetsmarknaden redan har accepterat den låga lönen.

Att få in minijobben på vår arbetsmarknad skulle vara ett steg i rakt motsatt riktning mot allt vi kämpat för och kämpar för i dag.

Om bloggen

Sänk inte lönen. Det är ett viktigt budskap att förmedla i en tid då fler och fler verkar tro att lägre löner för de som redan tjänar minst ska lösa alla problem på arbetsmarknaden. Men lägre löner är helt fel väg att gå, och får faktiska konsekvenser för människors liv. Lägre löner innebär mindre frihet. Här skriver My Sternberg, butiksbiträde, och Erika Haraldsson, städare, om lägstalöner och arbetsvillkor. Texterna sponsras av LO.

Sök på Politism.se