Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

november 9, 2015
My Sternberg, skribent

Jag börjar tro att heltidsjobbet med schyst lön aldrig kommer

Precis som din dotter, syster eller väninna har också jag drabbats.

Jag klev rätt över de låga trösklarna och rakt in i en av de kvinnodominerade låglönebranscherna.

Sedan slutet av 2008 har jag traskat igenom ett antal kortare visstidskontrakt och ett par deltidskontrakt. Inte ens i dag, sju år senare, kan jag andas ut med en fast heltidsinkomst.

Jag och de flesta av mina kollegor väntar fortfarande på att de där låga trösklarna skall ge de resultat som näringslivet och en hel del politiker pratar så gott om.

Jag väntar på att alla år av för lite sömn, av negligerade sjukdomssymtom och av försummat liv vid sidan om jobbet faktiskt ska kunna ge mig en trygg tillvaro med en inkomst som det går att leva på.

Högerpolitiker som Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP) har båda fått det att låta som att låga trösklar och låga löner skall fungera som en språngbräda in i en lönekarriär. Något som för mig och mina kollegor allt mer börjar låta som en naiv, frånvänd bild av verkligheten.

Jag börjar tyvärr tro att det där heltidsjobbet med en schyst lön aldrig kommer att uppenbara sig. Det känns som att allt för få arbetsgivare är villiga att ta ett moraliskt ansvar för sina anställda, om de inte verkligen måste. Som att de faktiskt inte bryr sig om vi kan klara oss på våra inkomster eller inte.

Hade inte jag haft tur, med föräldrar som hjälpt mig med bostad, med en sambo som jag kan dela kostnaderna med, så hade jag inte kunnat försörja mig på den inkomst jag garanteras i dag. Jag hade haft ungefär en tusenlapp kvar att äta, spara och leva för efter att bostad och busskort var betalt.

Alla har inte föräldrar som kan hjälpa dem eller en sambo att dela utgifter med. Det är inte så svårt att räkna ut. Trots det är vi på väg att bygga ett samhälle där priset för företagens flexibilitet är kvinnors självständighet.

Om bloggen

Sänk inte lönen. Det är ett viktigt budskap att förmedla i en tid då fler och fler verkar tro att lägre löner för de som redan tjänar minst ska lösa alla problem på arbetsmarknaden. Men lägre löner är helt fel väg att gå, och får faktiska konsekvenser för människors liv. Lägre löner innebär mindre frihet. Här skriver My Sternberg, butiksbiträde, och Erika Haraldsson, städare, om lägstalöner och arbetsvillkor. Texterna sponsras av LO.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se