Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

december 17, 2015
My Sternberg, skribent
Foto: Mike Mozart

De vill rea ut oss arbetare

Jag hjälper kunder, packar upp varor, viker kläder. Jag gör samma sak om och om igen allt snabbare.

Jag känner hur spänningshuvudvärken smyger sig på i främre delen av huvudet, men försöker undvika att tänka på det. Samtidigt börjar det breda näringslivet organisera sig bättre än kanske någonsin förr. Deras intressen är inslagna i ny förpackning men är fortfarande samma intressen av höga vinster och låga kostnader.

Jag springer i butiken och gör samma saker om och om igen. Huvudvärken blir allt mer påtaglig och jag springer in i personalrummet för att ta en värktablett. Samtidigt har näringslivet och dess politiska försvarare arbetat fram en otroligt skicklig taktik för hur de gemensamt skall sälja in sina intressen till oss som inte gynnas av dem.

Jag kan inte springa längre men jag hjälper fortfarande kunder. Viker och packar. Jag känner hur ett illamående börjar bli allt mer märkbart men försöker ignorera det.

Jag springer in till personaltoaletten och spyr. När det inte finns något kvar att kasta upp, förmår min kropp endast att ligga i fosterställning på det kalla stengolvet.

Samtidigt som vi sliter sönder våra kroppar i våra lönearbeten och knappt hinner med våra liv – är näringslivet och deras trupper av försvarare mer organiserade än på länge.

Allt ifrån liberala opinionsbildare till borgerliga politiker indoktrinerar oss med samma budskap. Det skall sänkas trösklar och nya utanförskap ska brytas. Det de vill är att säkra högre vinster genom lägre personalkostnader.

De vill att vi sliter hårdare för ännu lägre löner.

De vill rea ut oss arbetare – och skyller det på flyktingar.

Om bloggen

Sänk inte lönen. Det är ett viktigt budskap att förmedla i en tid då fler och fler verkar tro att lägre löner för de som redan tjänar minst ska lösa alla problem på arbetsmarknaden. Men lägre löner är helt fel väg att gå, och får faktiska konsekvenser för människors liv. Lägre löner innebär mindre frihet. Här skriver My Sternberg, butiksbiträde, och Erika Haraldsson, städare, om lägstalöner och arbetsvillkor. Texterna sponsras av LO.

Sök på Politism.se