Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

december 11, 2015
My Sternberg, skribent
Tjänar de anställda i svensk detaljhandel för mycket pengar, Widar Andersson? Foto: Joakim Jardenberg.

De slåss för en segregerad arbetsmarknad med låga löner

I en krönika på Svenskt Näringslivs webbtidning Arbetsmarknadsnytt skriver socialdemokraten och friskolelobbyisten Widar Andersson helt seriöst att parterna på arbetsmarknaden borde släppa fram en mer segregerad arbetsmarknad i Sverige.

Han verkar på fullaste allvar mena att det borde finnas en statligt reglerad låglönemarknad – i samband med den stora befolkningsökning vi ser när människor flyr hit från krig och misär.

Sverige var en gång varit ett land människor flydde ifrån på grund av fattigdom. Det är inte dit vi vill igen, Widar Andersson.

Vi behöver inte se fler fattiga barn, fler kvinnor som bränner ut sig eller fler pensionärer som letar pantburkar för sin överlevnad. Det är inte i en stor låglönekarusell vi vill att Sverige ska åka.

Vi har en situation där vi är allt färre personer som skall utföra allt mer arbete på kortast möjliga tid. Samtidigt som behoven ökar i och med befolkningsökningen, lever vi i dag i ett Sverige där det under många år har snålats in på barn, gamla och funktionshindrade. Även andra branscher – såsom min egen, detaljhandeln – präglas av snålhet från arbetsgivare på bekostnad av oss som bränns ut.

Det finns utrymme för fler jobb med humana löner och villkor. Vi måste inte skapa ytterligare ett B-lag som har det ännu sämre än många av oss har det i dag.

Det är ingen av alla oss som lönearbetar som tjänar på en politik där vi börjar konkurrera mot varandra om lägre löner – det är bara våra arbetsgivare som gör det.

Det kanske är dags att mer av våra gemensamma resurser går till att bygga en välfärd där våra kollegor har tid att ge oss den absolut bästa sjukvården, omsorgen och skolan. Det är kanske dags att vi organiserar oss och kräver mer än bara småsmulor från överklassens smörgåsbord.

Widar Andersson, vet du vad? Det finns en annan möjlig väg att gå där ojämlikheten inte ökar. Det känns minst sagt mysigare att ta den i stället för vägen mot ett mer segregerat samhälle.

Om bloggen

Sänk inte lönen. Det är ett viktigt budskap att förmedla i en tid då fler och fler verkar tro att lägre löner för de som redan tjänar minst ska lösa alla problem på arbetsmarknaden. Men lägre löner är helt fel väg att gå, och får faktiska konsekvenser för människors liv. Lägre löner innebär mindre frihet. Här skriver My Sternberg, butiksbiträde, och Erika Haraldsson, städare, om lägstalöner och arbetsvillkor. Texterna sponsras av LO.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se