Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

december 4, 2017
LO, -

Vem tjänar på sänkta löner?

I dag kom nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tio år. Men den som saknar gymnasieexamen har fortfarande svårt att ta de lediga jobb som finns. I denna grupp är majoriteten nyanlända som saknar rätt kunskaper.

Därför har fack och arbetsgivare satt sig vid förhandlingsbordet. Modellen vi kommit överens om heter etableringsjobb. Här ska den som är arbetslös kombinera arbete med riktig utbildning. Nu återstår intensiva förhandlingar med regeringen om hur bland annat utbildningsplatser kan garanteras.

Medan fack och arbetsgivare tagit samhällsansvar i en framtidsfråga har borgerliga politiker fortsatt att skrika sig hesa. Mantrat om ”enkla jobb” och sänkta löner har upprepats in absurdum, senast i går när Jan Björklund dissade parternas förslag.

Att förslaget om etableringsjobb snart blir verklighet – utan klåfingriga politikers inblandning – har gjort Alliansen riktigt oroliga. En sak är säker, kampen om lönerna är inte över.

Låt oss därför förklara varför lagstiftning om löner är en dålig idé:

  1. Att lagstifta om sänkta löner skulle skapa spridningseffekter till andra grupper. Sänker man lönen för en grupp – ja, då sänks snart lönen för alla andra också. Kan Jan Björklund ha det på sitt samvete i valrörelsen?
  2. Att lagstifta om sänkta löner är att förbjuda kollektivavtal för vissa grupper. Det hotar hela arbetsmarknaden. I Sverige har vi ansvarsfulla fackföreningar som tar ett helhetsansvar för att allas löner årligen höjs med rimliga nivåer. Men om politiker skulle förbjuda fack och arbetsgivare att teckna kollektivavtal för vissa grupper på arbetsmarknaden – då är hela den svenska modellen hotad.
  3. Problemet är inte brist på jobb, det är brist på kompetens. Arbetsgivarna skriker efter folk med rätt kunskaper. Inget tyder på att sänkta löner skulle hjälpa den som är arbetslös att få ny kompetens. Det enda som på riktigt funkar är utbildning!

Om bloggen

Här skriver LO om arbetsmarknadsfrågor och jämlikhet. LO är en sammanslutning av 14 fackförbund i Sverige och grundades redan 1898. LO-förbunden har totalt cirka en och en halv miljon medlemmar.

Sök på Politism.se