Stäng
blog-header
augusti 25, 2014
Lisa Ewald, bloggare

Till varje pris skyddar vi dom

polizei_ny

Här följer några instuderingsfrågor som du kan diskutera i grupp med några vänner, grannar eller varför inte dra ihop ett gäng poliser att tala med?

1.  2012 inkom totalt 6876 anmälningar till IU (polisens avdelning för internutredningar) 62 av dessa ledde till fällande dom. Varför tror du att det var så få av anmälningarna som ledde till fällande dom?

2. Dödsskjutningarna ökar. Svensk polis leder i antalet dödsskjutningar i jämförelse med polisen i andra nordiska länder. Sedan 1995 har 18 personer dödats av polisen, under 2013 dog tre personer av polisens skott, det är lika många som dödats sammanlagt i samband med polisinsatser under perioden 2006-2012. Varför tror du att dödsskjutningarna ökar?

3. Sen 2006 har alliansregeringen ökat anslaget till polisen med 5 miljarder kronor. Pengarna har bland annat gått till en satsning på fler poliser. Varför tror du regeringen har gjort denna prioritering?

4. Ögonvittnesrapporter (både civilister och journalister) skrev att motdemonstranterna den 23/8 i Limhamn i Malmö var fredliga. Men rubrikerna nästa dag talade om att de kastat ”flaskor och eld” mot poliserna. Varför tror du medier beskriver demonstranter som extremister och drar sig för att rapportera om polisens våld?

Till sist vill vi passa på att kommentera nyheten om lönehöjningarna inom polisen. Grattis hörni, det visade sig visst att ett brinnande engagemang i form av protester och manifestationer har burit frukt! Motstånd lönar sig!

Hälsningar från Hanna Stenman och Lisa Ewald

Källor: Rikspolisstyrelsen, TT, moderaterna.se

Om bloggen

Lisa Ewald är serietecknare och illustratör. Hon bor i Malmö och har bland annat gett ut serieboken "Allt kommer bli bra". Förutom på Politism hittar du henne bland annat här.

Sök på Politism.se