Stäng
blog-header
september 24, 2015
Politism, redaktion
Bilen med förnödenheter packas till bristningsgränsen.

Nu börjar brödernas resa för att hjälpa till på Lesbos

Politism kommer den närmaste veckan följa en grupp av aktivister som åker till den grekiska ön Lesbos för att hjälpa flyktingar som befinner sig på ön. Följ resan i den här bloggen. Och om du har vilja om möjlighet att hjälpa till – swisha pengar till 0763 165534.

Alla pengar som samlas in kommer gå till att köpa mat och annat på plats och i bloggen kommer de att berätta mer om hur det insamlade används.

Varför åker just ni till Lesbos för att hjälpa flyktingar?
– Många av de som överlever resan hamnar på olika öar i Grekland men det är bara på ett fåtal platser som större hjälporganisationer finns på plats, säger Lucio Firpo som åker dit tillsammans med sina tre bröder Julio, Gabriel och Alejandro Firpo, samt riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Gabriel Firpo fortsätter:
– Därför åker vi till Lesbos en vecka för att hjälpa till på plats. Vi tar med oss så mycket förnödenheter som möjligt men behöver köpa mer på plats. Swisha gärna över ett bidrag till 0763165534 och följ oss på bloggen. Varje dag kommer vi rapportera om vad alla insamlade medel går till.

Vilken skillnad hoppas du som riksdagsledamot göra, Magnus Manhammar?
– Alla kan göra något. Ensam kan man göra en del, men tillsammans kan vi göra mycket. Tack vare alla fantastiska människor som skänkt till vår insamling kommer vi konkret kunna hjälpa flyktingar på Lesbos med bland annat förnödenheter och kläder. Mina fyra resekamrater och jag planerar också att via lokala hjälporganisationer på ön volontärarbeta på plats. Självklart hoppas jag även kunna ta med mig värdefull kunskap hem för att påverka politiskt, säger Magnus Manhammar, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och aktivist från Blekinge.

Julian, finns det någon särskild anledning till att just du och tre av dina bröder åker?
– 
Tillsammans med mina föräldrar och mina bröder flydde vi från det smutsiga kriget i Argentina och fick möjligheten att komma till Sverige i början på 80-­talet. Nu känner jag att jag vill åka ner till Grekland för att försöka hjälpa flyktingar kommer till Europa, säger Julian Firpo, som till vardags jobbar som senior rekryteringskonsult inom IT-­branschen.

Vad vet ni om läget på plats?
– Genom våra kontakter på ön får vi dagligen förstahandsrapporter om den extrema brist på mat som råder bland flyktingarna, vi hör om barn som inte ens får ett mål mat om dagen. Det är fruktansvärt att läsa om att barn far illa på det här sätttet, säger Alejandro Firpo. politiskt sakkunnig på regeringskansliet.

På onsdagen sände P3:s ”Verkligheten” ett program om katastrofhjälpsresan till Lesbos. Lyssna på det här.

Lesbospackning2

De insamlade sakerna sorteras och packas inför resan.

Om bloggen

Nu åker vi till Lesbos en vecka för att hjälpa till på plats, lämna över insamlade saker och bidra med det vi kan. Vi tar med oss så mycket förnödenheter som möjligt ner men behöver köpa mer på plats. Swisha gärna över ett bidrag till 0763165534 och följ oss här. Bloggen om katastrofhjälp Lesbos är ett samarbete mellan Politism och Great Beyond. Vi som reser är: Magnus Manhammar (S), 34 år, riksdagsledamot. Gabriel Firpo, 31 år, driver hunddagis och kursverksamhet. Julian Firpo, 34 år, senior rekryteringskonsult på Wise IT. Lucio Firpo, 28 år, samordnare och arbetslagsledare på Uppsala Enskilda Skola.     Alejandro Firpo37 år, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet.

Sök på Politism.se