Stäng
blog-header
september 30, 2015
Politism, redaktion

Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna

Magnus Manhammar (S) är riksdagsledamoten från Blekinge som på eget initiativ åkte ned till Lesbos för att hjälpa människor på flykt. Trots många års erfarenhet av volontärsarbete i krigshärjade områden världen över är flyktingkatastrofen i Medelhavet det värsta Magnus har varit med om.

Här är Magnus Manhammars egna anteckningar från den pågående resan:

I går kväll kunde jag inte somna. Tankarna kretsade oavbrutet kring den lilla fem månaders bebis som tidigare under dagen somnade tryggt mot min axel efter att jag hade fått henne säkert iland från en överfull båt. Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna då och kan det inte nu heller.

Jag är så arg och ledsen över EU:s katastrofala flyktingpolitik som gör att små, små barn riskerar livet.

Den här gången gick det bra. Efter en stund vaknade den lilla flickan glad och återförenades senare med sina föräldrar som då också kommit säkert iland.

En kvart senare kom ännu en flyktingbåt mot stranden där vi stod och från den hjälpte jag en av båtfärden skräckslagen fyraårig flicka samt en kvinna iland. Väl på stranden visade det sig att fyraåringen var kvinnans systerbarn. Kvinnan berättade att fyraåringen inte längre hade några föräldrar. Både hennes mamma och pappa hade blivit mördade av IS i Syrien.

Och alldeles nyss, nu under onsdag morgon, var jag och flera med mig med om att rädda ett 60-tal människor från att drunkna. Jag har ännu inte hunnit bearbeta allt som hände men jag vet att jag aldrig komma glömma det.

Det här är bara några av många människoöden som vi fått höra och varit med om den här veckan på plats i Lesbos. Men det måste inte vara så här. Det finns alternativ. Det finns lösningar.

Människor ska inte behöva riskera livet i rangliga båtar för att ta sig i säkerhet från krig och förföljelse. Vi kan bättre.

När jag kommer tillbaka till Sverige kommer jag både som medmänniska och lagstiftare vittna om det jag varit med om och arbeta för säkra vägar in i Europa för alla, stora som små, som flyr krig.

Om bloggen

Nu åker vi till Lesbos en vecka för att hjälpa till på plats, lämna över insamlade saker och bidra med det vi kan. Vi tar med oss så mycket förnödenheter som möjligt ner men behöver köpa mer på plats. Swisha gärna över ett bidrag till 0763165534 och följ oss här. Bloggen om katastrofhjälp Lesbos är ett samarbete mellan Politism och Great Beyond. Vi som reser är: Magnus Manhammar (S), 34 år, riksdagsledamot. Gabriel Firpo, 31 år, driver hunddagis och kursverksamhet. Julian Firpo, 34 år, senior rekryteringskonsult på Wise IT. Lucio Firpo, 28 år, samordnare och arbetslagsledare på Uppsala Enskilda Skola.     Alejandro Firpo37 år, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet.

Sök på Politism.se