Stäng
blog-header
september 25, 2015
Politism, redaktion

Ingen av de stora hjälporganisationerna tycks finnas på plats

En kort stund efter att en flotte kommit in till stranden. Vattenflaskor, flytvästar och trasiga flottar. Otroligt smärtsamt att möte detta, människorna som riskerar livet för att komma till säkerhet.

IMG_7422

På vägen från flygplatsen stannade vi vid en familj med en tvååring. De hade gått tre mil mot färjelägret och var mycket medtagna. De frågade oss om vatten och vi hade inte hunnit köpa in så vi kunde inte ens hjälpa dem med det. De frågade hur långt de hade kvar att gå och vi fick svara att de har lika långt kvar, tre mil till.

Vi kunde inte heller skjutsa dem då våra bilar var fulla med allt vi samlat in för att ta med till de behövande på Lesbospackning. Att sätta sig i bilen igen efter det… Våra hjärtan gick sönder.

Men nu har vi fyllt bilen med vatten.

IMG_7423

Här, från den busscentral som tusentals människor ska använda sig av för att ta sig till färjelägret, blev det så uppenbart att inga av de stora organisationerna är här och hjälper. Hela centralen styrs av ett några 19-20-åringar som är helt utarbetade.

En minut efter att vi kom dit ombads vi att hjälpa till med att styra upp ett rimligt kösystem. Helt otroligt.

IMG_7424IMG_7425

Alejandro Firpo.

 

Om bloggen

Nu åker vi till Lesbos en vecka för att hjälpa till på plats, lämna över insamlade saker och bidra med det vi kan. Vi tar med oss så mycket förnödenheter som möjligt ner men behöver köpa mer på plats. Swisha gärna över ett bidrag till 0763165534 och följ oss här. Bloggen om katastrofhjälp Lesbos är ett samarbete mellan Politism och Great Beyond. Vi som reser är: Magnus Manhammar (S), 34 år, riksdagsledamot. Gabriel Firpo, 31 år, driver hunddagis och kursverksamhet. Julian Firpo, 34 år, senior rekryteringskonsult på Wise IT. Lucio Firpo, 28 år, samordnare och arbetslagsledare på Uppsala Enskilda Skola.     Alejandro Firpo37 år, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se