Stäng
blog-header
september 28, 2015
Politism, redaktion

Hur du får 4 000 personer att tänka på något annat för en sekund

Det finns två flyktingläger på Lesbos, ett läger där syrier placeras och ett annat läger där övriga nationaliteter, främst flyktingar från Afghanistan, placeras.

Det är cirka 2 000 personer som befinner sig i varje läger, av dem är cirka 400 barn. I ena lägret är förhållandena någorlunda drägliga. I det andra lägret, som är ett gammalt fängelse, är det i stort sett kaos. Människorna där får inte tillräckligt med mat och de kan tvingas vara där i flera veckor i väntan på att deras papper ska komma i ordning så att de kan resa vidare legalt.

I helgen, när vi funderade över hur vi bäst kan hjälp dessa tusentals med människor insåg vi att för flertalet flyktingar som flytt över havet är det första gången de tvingas fira Eid al-adha utanför sitt hemland, utan sin närmaste familj och släkt. Det kändes inget bra. Så vi bestämde oss för att anordna en fest för alla 4 000. Tillsammans med en liten fransk NGO, som skickat hit 13 läkare och vars chef vi lärt känna under vår vistelse här, började vi förbereda oss.

Efter ett par samtal fick vi fått tillstånd från polismyndigheten, borgmästaren och från de som driver lägren. UNHCR hörde talas om festen och frågade om de också fick vara med på ett hörn och visst fick de det. I övrigt stod storhandling på schemat. Till sakerna vi köpte stod bland annat ett ton frukt, godis och leksaker till alla barnen (ja, vi tömde hela leksaksaffären) på inköpslistan.

Kommer det här hjälpa i en extremt utsatt situation för de tusentals människorna som finns i dessa läger? Nej. Men det fick i alla fall alla barn att för en liten stund få le och känna att de också får fira en viktig högtid, om än i det lilla.

Jag vill så gärna vara glad, för det gick fantastiskt fint i söndags. Vi lyckades skapa två härliga fester för närmare 4 000 personer. Men det var samtidigt så sorgligt. Att ge ett äpple till en liten flicka på sex år och se henne bli i stort sett chockad av glädje. Och att sedan se när samma lilla tjej får en liten godisbit och leksak. Jag ville verkligen inte gråta inför barnen, de var så glada och jag ville inte förstöra för dem men till slut gick det inte. Det brast när det blev så uppenbart hur illa det faktiskt är.

Eid Mubarak
På bilden leder Julian Firpo de första barnen till vårt bord där vi delade ut leksaker. Det tog nästan 10 timmar men till slut hade varenda barn fått varsin leksak, varje vuxen fått en påse med gott i.

Glada

Inför Eid al Adha

 

 

Om bloggen

Nu åker vi till Lesbos en vecka för att hjälpa till på plats, lämna över insamlade saker och bidra med det vi kan. Vi tar med oss så mycket förnödenheter som möjligt ner men behöver köpa mer på plats. Swisha gärna över ett bidrag till 0763165534 och följ oss här. Bloggen om katastrofhjälp Lesbos är ett samarbete mellan Politism och Great Beyond. Vi som reser är: Magnus Manhammar (S), 34 år, riksdagsledamot. Gabriel Firpo, 31 år, driver hunddagis och kursverksamhet. Julian Firpo, 34 år, senior rekryteringskonsult på Wise IT. Lucio Firpo, 28 år, samordnare och arbetslagsledare på Uppsala Enskilda Skola.     Alejandro Firpo37 år, politiskt sakkunnig på Regeringskansliet.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se