Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

november 10, 2017
Kommunal, facket förklarar

Veckans stora VM-vinnare är gästarbetarna i Qatar

I kväll möter Sverige Italien i fotboll. Den stora VM‑nyheten denna vecka är dock en annan: efter år av fackliga påtryckningar har Qatar, som ska anordna VM 2022, till slut pressats att förbättra villkoren för sina gästarbetare.

Qatar är ett av världens absolut mest orättvisa länder. Landets ekonomi bygger på att 1 500 000 gästarbetare utför allt arbete åt de 300 000 invånarna som blivit rika på landets stora naturgasfyndigheter. Gästarbetarna kommer i huvudsak från Indien, Bangladesh och Filippinerna och lever och arbetar under slavliknande förhållanden.

Gästarbetarnas villkor är reglerade inom ramen för ett system som kallas Kafala. Det innebär att arbetarna är knutna till sin qatariska arbetsgivare, som i praktiken kontrollerar deras liv fullständigt. Många arbetare måste vid ankomst lämna ifrån sig sina ID-handlingar till arbetsgivaren och kan sedan varken säga upp sig eller resa hem igen. De behöver ofta även tillstånd för de mest vardagliga saker, som att hyra en lägenhet eller ta ett körkort. Detta system har varit sanktionerat av staten.

2010 beslutade FIFA att VM i fotboll 2022 skulle få anordnas av Qatar. Detta har kritiserats från olika håll, bland annat för misstankar om korruption. Särskilt anmärkningsvärt var FIFA:s beslut eftersom det är för varmt för att spela fotboll under den period i juni och juli när VM normalt anordnas. 2022 kommer därför VM att istället tvingas hållas i oktober och november vilket innebär störningar för ligaspel runt om i världen.

Men att Qatar tilldelades VM innebar också att gästarbetarnas villkor synliggjordes för fler. Amnesty International skrev bland annat en uppmärksammad rapport om arbetarnas situation och många fackförbund över hela världen engagerade sig i ett gemensamt upprop och arbete för att sätta press på den qatariska regimen. Påtryckningarna ledde till att FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor (ILO) antog ett formellt beslut om att kräva att Qatar avskaffade Kafala-systemet och förbättrade gästarbetarnas villkor.

Efter år av påtryckningar ser det ut som att detta internationella fackliga arbete har gett effekt. I veckan meddelade Qatar att man avser avskaffa Kafala-systemet samt också utöver detta genomföra ett antal tydliga reformer för gästarbetarna. Dessa innebär bland annat att säkerställa att de villkor som en gästarbetare anställts för också i praktiken gäller på plats, att gästarbetare ska ha rätt att få resa ut ur landet, att qatariska staten ska ta över ansvaret för hanteringen av ID-handlingar från arbetsgivarna samt att det ska utvecklas ett system för garanterade minimilöner.

Detta hade sannolikt aldrig hänt om inte Qatar tilldelats ansvaret att anordna VM. Det hade heller aldrig hänt om inte de internationella fackliga organisationerna hade funnits och tagit tillfället att bilda och driva opinion i frågan.

Oavsett vem som vinner i kvällens fotbollsmatch är veckans stora vinnare på VM i fotboll gästarbetarna i Qatar.

Oskar Taxén.

oskar

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

Sök på Politism.se