Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

maj 24, 2017
Kommunal, facket förklarar

Kvinnor gör välfärden möjlig

I dag är det omkring en miljon personer som arbetar inom välfärden i Sverige. Nästan 80 procent av dem är kvinnor.

Tillsammans – i en mängd olika yrkeskategorier – skapar dessa människor goda förutsättningar för dig och mig att leva ett meningsfullt liv. Varje dag – 365 dagar om året. Det handlar om allt från att möjliggöra för ett barn att leka och utvecklas på förskolan eller att hjälpa en äldre att dricka en kopp kaffe, få en nybäddad säng eller en dusch.

Välfärden skapar förutsättningar för spelutvecklare att utveckla spel, barnmorskor att förlösa bebisar och lokförare att köra tåg. Tack vare välfärden kan både kvinnor och män ha familj, fritidsintressen, hälsa, utbildning och arbete på mer jämlika villkor. Välfärden och dess betydelse för att skapa ett mer jämställt samhälle kan därför inte viftas bort som något självklart och givet utan måste hela tiden värdesättas och värnas.

Alla vi som tar del av välfärden – som i dag kan gå till fritidsgården, åka kollektivt för att besöka mamma eller ta med vårt nyfödda barn till BVC – bör uppmärksamma välfärden och de som arbetar med att bära upp den mer. Gärna varje dag – 365 dagar om året.

Att verka för en allmän och välfungerande välfärd är kanske inte det mest revolutionerande som hänt en utredare på Kommunal men jag måste ändå säga; tacka vet jag välfärden! Och tacka vet jag de människor som jobbar inom den! Utan de 80 procent kvinnor som arbetar inom välfärden hade det här landet brutit samman.

Kerstin Mikaelsson, utredare på KommunalKerstin Mikaelsson Blogg alt

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

Sök på Politism.se