Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

november 23, 2017
Politism, redaktion

Glada nyheter för svensk arbetsmarknad

Ibland försvinner positiva nyheter i bruset. Det som göms är något som är glädjande för ett stort antal människor: fler och fler har ett arbete att gå till.

För just nu går bra för svenska arbetsmarknad. Det betyder att det är lättare än vanligt för grupper med svagare ställning på arbetsmarknaden att få jobb.

Andelen arbetslösa sjunker både bland inrikes och utrikes födda och nedgången i arbetslösheten drivs i stor utsträckning av ökad sysselsättningsgrad bland utrikes födda. Det här sker samtidigt som fler och fler vill in på svensk arbetsmarknad.

kommunal1111

kommunal2222

Idag är 6,3 procent arbetslösa i Sverige vilket kan jämföras med 6,4 procent samma månad för ett år sedan. Även vi yngre kan glädjas över att det är lättare att få arbete. I åldersgruppen 15-24 år är arbetslösheten 13,9 procent och förra året vid samma tid var 15,9 procent arbetslösa. I antal betyder det att över 10 000 färre 18-24-åringar som är arbetslösa i år.

Det finns flera goda nyheter om arbetsmarknaden just nu. Antalet varsel om uppsägning är lägsta på tio år och samtidigt är det ett fortsatt stort inflöde av nya lediga jobb till Arbetsförmedlingens platsbank.

Även om arbetslösheten minskar finns det fortfarande problem på arbetsmarknaden. Det handlar om svårigheter att få ett första jobb både som ung och som nyanländ samt att det är svårare för de med lägre utbildning att få ett arbete.  För att minska dessa trösklar ska nu så kallade ”etableringsjobb” lanseras av parterna på arbetsmarknaden – arbetsgivarorganisationer och fackförbund. Det ska vara en tillfällig anställningsform som gör att nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna kombinera jobb med utbildning.

Med insatser från parterna på arbetsmarknaden och politik från kommuner, landsting och stat kan ännu fler få packa matlådan och hälsa på nya kollegor. Det ska vi glädjas åt.

 

Kerstin Mikaelsson, utredare Kommunal Kerstin-Mikaelsson-Blogg-alt (1)

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se