Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

december 21, 2017
Kommunal, facket förklarar

Företagens uppmaning: anmäl inte sexuella trakasserier

17 personer vågar skriva under personliga assistenters #metoo-upprop. Troligtvis inte för att branschen är bättre än andra. Snarare för att tystnadskulturen är större just där.

Strömmen av #metoo-upprop verkar inte kunna sina. 2017 kommer helt säkert karakteriseras av en kraftfull och välbehövlig rörelse för att synliggöra mäns våld och trakasserier av kvinnor. Bransch efter bransch – allt från kultur, hästsport, sjukvård, jurister och fackföreningsrörelsen – har delat deras vittnesmål och skrivit under på att det behövs förändring. Nu ansluter även personliga assistenter sig genom uppropet #hjälpaintestjälpa.

För många har nog möjligheten att öppet prata om övergrepp och trakasserier inneburit en smärre revolution. DN/Ipsos rapporterar att 7 av 10 anger att de pratat om sexuella trakasserier med vänner eller familj de senaste veckorna. Men allas röster har inte hörts lika mycket i uppropen. Många branscher har fortfarande en, vad det verkar, orubblig tystnadskultur och normalisering av sexuella övergrepp och trakasserier.

Det blir tydligt i assistansuppropet där vittnesmål handlar om sexuella anspelningar, ofredanden, smekningar och förfrågningar om sexuella tjänster från såväl kollegor som brukare och deras anhöriga. Samtidigt som chefen säger ”man vänjer sig” när den anställda berättat om sexuella trakasserier.

”Han pratade om sina sexuella fantasier och att han funderade på att ta dit en manlig bekant som också kunde ta få ta del av mig ‘på riktigt’, och att han ville titta på.” (ett av vittnesmålen från #hjälpaintestjälpa)

Det handlar om vilka som har råd att riskera att kritiseras och i värsta fall avskedas om de pratar öppet om vad utsätts för. Endast 17 personer har skrivit under uppropet för personliga assistenter. Flera av dem har inte heller vågat skriva ut sitt fullständiga namn.

Det handlar om vilka som har råd att förlora sin inkomst om arbetsgivare och kunder eller brukare, samt brukares anhöriga och vänner, får veta vilka som skrivit under. Personliga assistenter har ofta en uppsägningstid på två veckor.

#hjälpaintestjälpa avslutar sitt upprop med att önska att fler assistenter ska våga säga ifrån i framtiden, stå upp för sig själva och fråga “var det här verkligen okej” och att assistentbolagen ska stå bakom dem, inte vara emot dem. Till dess det blir verklighet kan väl vi andra ropa åt dem?

Även 2018 kan kännetecknas av att unkna maktstrukturer rubbas. Bara vi gör det tillsammans!

Kerstin Mikaelsson, utredare på Kommunal. Kerstin-Mikaelsson-Blogg-alt (1)

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

Sök på Politism.se