Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

oktober 17, 2017
Kommunal, facket förklarar

För många #metoo på jobbet

I kölvattnet av avslöjandena om att Hollywood-producenten Harvey Weinsteins anklagas för sexuella övergrepp mot kvinnor i branschen, har kvinnor delat sina erfarenheter av övergrepp och trakasserier på sociala medier under hashtagen #metoo. Det är inte fråga om enskilda rötägg utan om en struktur där kvinnors frihet varje dag begränsas av hotet om sexuellt våld.

Den här strukturen är i högsta grad närvarande i arbetslivet.

Det vi inte får glömma bort i avslöjandena kring Weinstein är att han var en man som använde maktpositionen på sin arbetsmarknad för att utnyttja kvinnor. Han hade inflytande över sina offers karriärer, inkomst och därmed framtid.

På så sätt skiljer sig inte situationen för unga skådespelerskan som kallas upp till sin producents hotellrum från den tidsbegränsat anställda undersköterskan i hemtjänsten som är ensam i sin brukares lägenhet. Båda befinner sig i en form av beroendeförhållande som gör sexuella närmanden svårare att hantera. Oron finns där – tänk om jag förlorar jobbet?

Mer än var femte arbetarkvinna utför varje vecka ensamarbete där det finns en risk för otrygghet och våld. 13 procent av arbetarkvinnor har under det senaste året utsatts för sexuella trakasserier av någon annan än en chef eller kollega – exempelvis en kund eller brukare. Sexuella trakasserier är vanligast inom vård och omsorg och hotell och restaurang – och tidsbegränsat anställda är en särskilt utsatt kategori.

Sexuella övergrepp och trakasserier skär igenom alla samhällsklasser. Men när det kommer till riskerna lyser klassamhället igenom.

Det är ingen slump att kvinnor som har ett starkare beroendeförhållande till sina arbetsgivare oftare utsätts. Det är ingen slump att kvinnor i servicebranscher där sexuella anspelningar accepteras oftare utsätts. Anställningstrygghet, nolltolerans mot sexuella trakasserier och stöd till de som utsätts är nycklar för att komma åt problemet. Det kämpar facket för varje dag.

Elinor Odeberg, utredare på Kommunal.elinor

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se