Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

oktober 3, 2017
Kommunal, facket förklarar

En feministisk ledartröja på arbetsmarknaden

Enligt LO:s nya rapport ökar kvinnors löner mer än männens – både andelmässigt och i faktiska kronor. Det är första gången på nästan tio år som kvinnor knappar in på männen. Det är glada nyheter, för kvinnors lön idag och deras pensioner imorgon. Att arbetet för mer jämställda löner blev framgångsrikt förra året beror bland annat på att fackförbundet Kommunal lyckades driva igenom en historisk satsning på arbetsmarknadens enskilt största yrkesgrupp, undersköterskor.

Den dystra nyheten är att män fortfarande i genomsnitt tjänar 4 500 kronor eller 15 procent mer än kvinnor och tjänstemän tjänar i snitt 12 300 kronor eller 48 procent mer i lön än arbetare. Det senare ser inte heller ut att minska utan snarare att öka.

Den satsning som ägde rum för undersköterskorna under avtalsrörelsen 2016 är på flera sätt unik. Kommunal, som förhandlar fram undersköterskors kollektivavtal, valde att peka ut en särskild grupp där de krävde en löneökning utöver det så kallade ”märket”, dvs. den norm som arbetsgivare och fackförbund inom industrin kommer överrens om.

I stället för märket på 2,2 procent förhandlade Kommunal fram ett avtal på 4,3 procent för cirka 180 000 undersköterskor förra året. I snitt ökade lönerna med 1065 kronor för de som omfattades av satsningen.

Den fackliga segern för undersköterskor hade inte kunnat bli möjlig om inte andra yrkesgrupper i solidaritet med undersköterskorna stod upp för den extra satsningen.

För att lönerna på svensk arbetsmarknad ska bli jämställda och jämlika krävs just sådana särskilda insatser. Ett tätt fackligt samarbete som tar steg mot en mer jämställd arbetsmarknad. Det behövs även breda överenskommelser mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer om att öka vissa gruppers löner mer än andra. Och dessa ökningar måste ske i både kronor och procent för att löneskillnaderna faktiskt ska minska.

Kommunals arbete för att lyfta undersköterskor visar att fackförbundet tagit på sig den feministiska ledartröjan för att förändra löneskillnaderna på allvar. För det här nomineras nu Kommunal till Svenska jämställdhetspriset.

Kerstin Mikaelsson, utredare på Kommunal 

Kerstin-Mikaelsson-Blogg-alt (1)

Om bloggen

Här hittar du Kommunals experter. Vi älskar krispiga siffror, skarpa analyser och hårda fakta. Hos oss hittar du dom bästa argumenten i debatten med dåliga arbetsgivare och andra som vill försämra dina villkor

Sök på Politism.se