Stäng
blog-header
augusti 13, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Nordeas vinster skjuter i höjden tack vare bostadsbubblan. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Vem vågar bråka med bankerna?

Minns ni när hela världsekonomin brakade ihop och aldrig riktigt återhämtade sig? Det var kul, vad sägs om att vi inte gör om det igen? Tyvärr är det precis det vi är på väg mot, för ingenting har egentligen förändrats.

Åtminstone inte i Sverige, här växer våra skulder och bankernas vinster ökar. De som vågar ta fajten mot kapitalet kommer belönas av befolkningen, men hittills är det väldigt få som visat sig vara redo för utmaningen.

Låt mig presentera tre förslag som skulle minska risken för att Sveriges ekonomi skulle krascha samt bidra starkt till vår välfärd:

1. Börja bygga bostäder
Ett av skälen till att just bankerna kan göra massiva vinster är fastighetsbubblan. Värdet på våra fastigheter fortsätter skjuta i höjden till helt astronomiska priser. Situationen är värst i Stockholm där desperationen får folk att ta mångmiljonlån för att köpa vad som i princip är en garderob. Det byggs knappt några hyresrätter eftersom företagen tjänar mer pengar på att bygga bostadsrätter, som bankerna i sin tur sen tjänar extremt mycket på. Förr eller senare kommer fastighetsbubblan att spricka och då står vi där med miljoner i lån och räntor som skjuter i höjden. Det är oundvikligt, såvida vi inte börjar bygga fler bostäder. Där ligger statens ansvar, de kan stimulera bostadsbyggandet genom att införa ekonomiska incitament för byggandet av just hyresrätter, med andra ord göra det billigare att bygga så företagen kan tjäna pengar på annat än dyra bostadsrätter. Då kvarstår frågan, hur ska staten ha råd med det? Svaret kommer i nästa punkt.

2. Beskatta bankernas vinster
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har kommit överens om att bankernas enorma vinster ska beskattas och en utredning för exakt hur är på väg. De beräknar att skatten kommer dra in ungefär fyra miljarder, det kan låta som väldigt mycket men då ska man veta att bara under tredje kvartalet förra året så gjorde bankerna en vinst på sammanlagt 21 miljarder i Sverige. Det här är ett bra steg framåt, men frågan är om det räcker. I slutändan kan det också behövas nya regler för hur bankerna genererar sina vinster. Derivatspelen är boven i dramat här, de låg till stor del bakom förra finanskraschen och det finns såvitt jag vet inget som pekar på att de blivit mindre farliga.

3. Förstatliga välfärden
Vi behöver bygga upp ett rejält skydd om ekonomin kraschar, det betyder att vi behöver få in mer stålar. I dag blöder vi pengar till skojare som lever gott på privatiseringen av välfärden. Det handlar om allt ifrån Bert Karlsson, som gått från att leda Sverigedemokraternas föregångare Ny Demokrati till att tjäna miljoner på att driva flyktingförläggningar, till vinstdrivande företag inom vård och omsorg. Om ni inte fattat varför det här är så viktigt än så ska jag säga det så tydligt jag bara kan: Vi betalar skattepengar till staten för att få välfärd i utbyte, dessa företag ger oss billigast möjliga välfärd för de pengarna och sen tar de ut resten i vinst. Våra skattepengar ska ge oss den bästa välfärden, hela kronan ska gå till samhällets institutioner och dess medborgare, inte ner i fickan på mångmiljonärer.

Ekonomiska frågor är inte de hetaste och särskilt nu när var och varannan kör loss i migrationdebattens träsk så riskerar det här att bli bortglömt. Men det är de viktigaste frågorna tillsammans med klimathotet. Faktum är att de hör ihop. Klimat, ekonomi och migration. Vi pratar om en sida i denna triangel, dags att börja lyfta de andra två. Vi väntar på er, ni som vågar bråka med bankerna. För just nu bråkar de rejält med oss och vi bara tar smällarna.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se