Stäng
blog-header
januari 26, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Ur SVT:s reportage från Jemen. Foto: SVT

Vattnet barnen tvingas dricka är ämnat för djur

Den glömda konflikten, kriget i Jemen, pågår fortfarande. Människor som flytt undan kriget lever under horribla förhållanden. Cirka 1 600 människor försöker desperat överleva i Al Mashkafa i något som från början skulle vara en temporär lösning.

SVT Nyheter har besökt lägret och det de vittnar om kan inte beskrivas på annat sätt än som en humanitär katastrof.

Lägret är hårt drabbat av sjukdomar, det saknas mat och vatten och många barn är undernärda. Det lilla vatten som finns är inte tjänligt att drickas av människor och som en konsekvens blir allt fler sjuka, för valet står mellan att dricka smutsigt vatten eller att dö av vätskebrist. Det här är också ett område dit hjälporganisationerna inte längre kan ta sig (bland annat har saudiska bomber utplånat Läkare utan gränsers sjukhus), och flyktingarna står utan hjälp.

Personer som lider av mental ohälsa får ingen medicin eller behandling, i stället kedjas deras händer och fötter fast.

Sverige har ett ansvar att agera i denna situation. Inte enbart för att vi alltid måste agera vid humanitära katastrofer, utan också för att vi är direkt inblandade. Sverige har vapenexport till Förenade Arabemiraten som bombar Jemen, och vi säljer även krigsmateriel till Saudiarabien. Bara under slutet av december genomförde Saudi 51 bombningar under en 48-timmarsperiod. Civilbefolkningens lidande under bombningarna och den flyktingkatastrof som följer har vi varit med och bidragit till. Ska vi som fredsfrämjande nation med demokrati som ideal kunna stå upp för det vi tror på är det hög tid att vi agerar nu.

Stefan Åsberg, SVT:s korrespondent, säger det bäst: ”I lägret Al-Mashkafa lever 1 600 människor utan att leva”.

Det behöver inte vara så.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se