Stäng
blog-header
oktober 19, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Fredrik Reinfeldt fångad på bild efter ett hemligt möte med Bolibompadraken. Där fattade de beslut om att dölja invandringens negativa effekter genom propaganda i barnprogrammen. Foto: Erik Mårtensson / TT

VARNING: PK-media försöker lura dig

Om man har haft oturen att trilla in på någon av nätets alla rasistiska hatsidor så får man omedelbart två insikter. Den första är att precis allting i hela världen är invandrarnas fel, allt från att det finns parkeringsautomater överallt till att du tappade mackan med smörsidan nedåt.

Den andra insikten du får är att så kallad ”PK-media” aldrig är att lita på. Allt som skrivs i etablerade medier är lögn ämnad att förgöra Sverige och göra livet surt för alla högavlönade akademikergossar i Sverigedemokraternas toppskikt. Du hittar fler konspirationer på de SD-kopplade rassesidorna än i din vaccinhatande farbrors facebookflöde.

Egentligen är det inte så konstigt, för högerextremism och rasism lever på just okunskap och ignorans.

Det är tufft att vara rasse i modern tid när det mesta går att kolla upp medan Gunilla går loss på fikarasten om hur Stefan Löfven egentligen är en hjärntvättad IS-soldat. För när du tar fram artikeln som visar hur alla invandrare inte alls får fem körkort, en lyxlägenhet på Söder och gratis glass i resten av livet så måste den rasistiskt lagde kunna försvara sig.

In kommer då beskyllningar om ”PK-media” och dess hemliga superinvandringsagenda. För den som tror på alla möjliga konspirationer om hur invandrarna inte låter barnen se Kalle Ankas Jul i kyrkan på nationaldagen är det nu oerhört bekvämt att helt enkelt försvara sig med att all information som inte kommer från den egna sidans vinklade bloggar är lögn.

Det är inget nytt egentligen. Tidigt på 1990-talet, under förra rundan av bränder på flyktingförläggningar och med rasseparti i riksdagen, så spreds myten om ”Lilla Saltsjöbadsavtalet” som mest. Bland annat spreds påhittet av den nu extremt godhjärtade och inte alls ute efter att bli ännu mer snuskigt rikare Bert Karlsson. Det är liksom en högerextrem tradition att tro att hela världens media konspirerar emot en.

Kanske är det inte så konstigt att rassarna tror att media ljuger, när de själva är så proffsiga på att ljuga för media.

Bara dagar innan valet 2010 gick en SD-politiker ut i media och berättade att två män som talat ”arabiskklingande språk” attackerat honom, ristat in ett hakkors i hans panna och kallat honom för ”svennejävel”. Det hela visade sig vara lögn, hakkorset hade han ristat in själv. En annan SD-politiker startade en brand i sitt eget hem och påstod att det var meningsmotståndare som legat bakom. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara påstod att invandrare stulit hans väska, när han i verkligheten hade glömt den på en restaurang. En annan SD-topp ljög om sin egen brottslighet för media. Sen har vi hela den där årslånga berättelsen om Järnrörsskandalen, där flertalet SD-toppar friskt ljög i media om vad som hänt, genom att bland annat redigera en videofilm från händelsen.

Det känns alltså rätt naturligt att man inte tror på något som kommer från etablerad media när man själv fyller hela PK-media med lögner. Det är antagligen bara en tidsfråga innan det kommer en konspirationsteori om att klimathotet egentligen är invandrarnas fel… Oj, för sent.

invandringklimat

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se