Stäng
blog-header
januari 15, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Polisens avspärrning i Rissne efter dödsskjutningen. Foto: Kawa Zolfagary

Varje gång de skjuter hoppas jag att det är fyrverkerier

Ögonlocken känns tunga och jag märker att jag tappat bort tråden i tv-programmet jag ser på. Precis när jag sträcker mig efter fjärrkontrollen för att stänga av så hör jag en rad höga smällar. Jävla idioter som skjuter iväg fyrverkerier nu, natten till en måndag. Samtidigt som jag tänker tanken så vet jag att det inte är raketer, utan kulor.

Jag ställer mig vid fönstret och tittar ner över Rissne torg. Men tar skydd vid sidan av fönstret, som om en kula när som helst skulle kunna komma i min riktning. En falsk trygghet över en inbillad rädsla. Kanske var det fyrverkerier trots allt, jag hoppas det. I huvudet rullar alla möjliga scenarior igång. Är det en gänguppgörelse? Är det ungdomar som lagt smällare i en container? Är det här ännu ett skäl bakom blickarna jag får när jag berättar var jag bor?

En timme senare får jag sms från en vän ”Hej, du är ok va?”. Jag drömmer mardrömmar hela natten och finner ingen ro.

Det är för mycket, för fort. Handgranater, kulor, mördade och mördare. Om jag känner rädsla, hur tänker då den med barn i området? Om jag känner ilska, hur rasande är då inte den drabbades familj? Om jag är trött på att nyansera diskussionen, vad ska då krävas för att få ett slut på våldet?

För till sist orkar man inte analysera mer, gråskalan blir svartvit.

I somras avrättades en man i närheten av mitt hem. Mina fönsterrutor skakade när ambulanshelikoptern kom in för landning. Nu har ännu en person mördats. Varje dag går jag förbi dessa två brottsplatser. Förbi en förskola, en kyrka, en vårdcentral. Tillsammans med andra som är på väg till arbete, studier och jobbsökande. De med en tanke om att bidra till ett bättre samhälle i huvudet, och en knuten näve i sin ficka.

Snälla, låt det vara fyrverkerier på min himmel nästa gång.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se