Stäng
blog-header
juni 7, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Theresa May. Foto: Andrew Matthews/AP/TT

Varför hjälpa terroristerna begränsa vår frihet?

Terrorism handlar bland annat om att skapa reaktioner. Det kan vara att man med våld vill få till politisk förändring eller förskjuta samhället i en viss riktning. För högerextrema kan det vara att man tänder eld på flyktingförläggningar för att skrämma politiker till att stoppa flyktingmottagandet, för islamistisk terror handlar det ofta om att skapa större motsättningar mellan majoritetsbefolkningen och muslimska minoriteter för att på så sätt ”bekräfta” terroristernas världsbild.

Oavsett politisk eller religiös hemvist grundar sig terrorn i att vi och våra makthavare i affekt ska fatta usla beslut som svar på deras dåd. Därför tjatas det konstant om att vi inte ska låta rädslan styra. Det handlar alltså inte om något diffust kärleksbudskap utan konkret om att rädsla sällan är en bra grund för hur vi formar våra samhällen. Ett prima exempel på detta är hur Storbritanniens premiärminister Theresa May valt att möta hotet från terroristerna.

Theresa May gick nyligen ut med två ställningstaganden som borde väcka oro hos de som är måna om den frihet terroristerna attackerar. Först öppnade hon upp för statlig kontroll av internet i stil med den som finns i Kina, med censur (och ja, här används ordet korrekt) av vad vi tillåts publicera på nätet. Något som har liten effekt på terror men stor effekt på yttrandefrihet, öppen diskussion och medborgarnas möjligheter till organisering och informationsspridning över internet.

Det andra ställningstagandet är än mer skrämmande. Theresa May säger att hon är beredd att göra sig av med mänskliga rättigheter i kampen mot extremism och terror. De mänskliga rättigheterna kom till bland annat för att bekämpa extremism och förhindra mänskligt lidande. Frågan är på vilket sätt de står i vägen för hennes terrorbekämpning. Andra länder som begränsat eller fullständigt struntat i mänskliga rättigheter har knappast kommit längre i kampen mot terror. Är det tortyrmetoderna hon saknar? Kanske är det juridiken, vår rätt till lagligt skydd, som hon menar står i vägen?

Terrorsekten IS vill förändra vårt samhälle genom sina illdåd, de vill bygga ett kalifat där våra rättigheter är kraftigt begränsade. Varför ska vi hjälpa dem på traven?

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se