Stäng
blog-header
oktober 10, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Vem hjälper männen? Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vården når inte män som lider av mental ohälsa

Det är ingen hemlighet att män är kraftigt överrepresenterade i självmordsstatistiken.

En klar majoritet av de som avlider i självmord är män, samtidigt tar insatserna mot mental ohälsa inte detta i beaktning.

En genomgång som Dagens Medicin har genomfört visar att nationella och regionala handlingsprogram eller utbildningsinsatser inte tar in skillnaden i kön när det gäller hur vården ska agera. På ren svenska: det görs inget särskilt för att möta problemet att män i så mycket högre utsträckning än kvinnor tar sina liv.

I det nationella programmet för suicidprevention finns inga särskilda insatser alls som riktas mot män. Samtidigt finns det få mansjourer och de som finns har svårt att rekrytera och har få resurser.

Ullakarin Nyberg, som är suicidforskare och överläkare, menar att vården har svårt att hitta fram till män och tolka deras symtom.

Det är ett problem som jag inte tror går att lägga helt i knät på vården. Vi män talar i lägre utsträckning om våra känslor, särskilt med varandra. Vi uppsöker inte professionell hjälp mot mental ohälsa i lika hög grad som andra gör. Det är en av de mest skadliga delarna av den manliga könsrollen.

Och det gör så jävla ont i mig att det är vi som gör så här mot oss själva. Det är vi som inte ställer upp och arbetar ideellt hos jourerna, det är vi som skapar machokulturer där det är ett tecken på svaghet att ge uttryck för sina känslor. De enda gångerna jag ser män ta upp hur vi är överrepresenterade i självmordsstatistiken är när det används för att tysta feminister som talar om diskrimineringen av kvinnor. Om den energin bara gick till volontärarbete, tänk vilken nytta den hade gjort då.

Vården och politiken behöver sätta in särskilda insatser för att få ner den mentala ohälsan hos män, samtidigt måste vi börja ta ansvar för vad vi män gör mot varandra. Allt annat är en skam.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se