Stäng
blog-header
januari 12, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Är vi klara med kampen i Sverige? Foto: Lilli Strauss/AP/TT

Våra kvinnor och de andra männen

Hur stoppar man män från att begå övergrepp mot kvinnor? De mer nationalistiskt lagda tenderar att svara att övergreppen stoppas om gränserna stängs. I deras värld finns det goda svenska män och så alla de där andra, de som är det riktiga problemet.

Extremhögern brukar uppmärksamma mäns våld mot kvinnor när det går att skylla på De Andra Männen, de som inte är svenskar. Ett exempel på detta är när SD-sidan Avpixlat för några år sedan publicerade en ocensurerad video på en våldtäkt under rubriken “Muslimska invandrarungdomars rätta ansikte?”. Den utsatta kvinnan brydde man sig uppenbarligen inte om då man spred videon på övergreppet till sin stora publik, i stället var det viktigaste hetsen mot De Andra, de som inte är som vi.

När feminister pratar om förtrycket av kvinnor som en global företeelse så anklagas de ibland, av mer nationalistiskt lagda, för att vilja tysta ner. När den gemensamma nämnaren som beskrivs är kön snarare än etnicitet anses det vara ett mörkläggande av skillnader i jämställdhet och syn på kvinnor.

Det är såklart helt förståeligt, om du identifierar dig som man och lever i Sverige så är det väldigt bekvämt att se dig själv som den goda och ”färdiga” jämställda mannen. Då är det enklare att se problemet som något andra män står för, gärna män som har så lite som möjligt gemensamt med dig själv.

Här är grejen, det feminister gör när de säger att den gemensamma nämnaren är kön – och inte etnicitet eller härkomst – är i själva verket raka motsatsen till att mörka. För problemet finns faktiskt överallt.

Nej, förtrycket av kvinnor ser inte likadant ut över hela världen, det finns såklart skillnader i villkor. Hur långt kampen mot detta förtryck har kommit varierar kraftigt, minst sagt. Det är ju därför den är så viktig. Men oavsett var du reser på planeten så kommer det alltid vara en överväldigande majoritet män som står för våldet mot kvinnor. Nej, det betyder inte att Svensson är lika illa som valfri medlem i Daesh, det betyder helt enkelt att det inte finns någon plats på jorden där kvinnor är fredade från mäns våld och övergrepp.

Därför blir den nationalistiska synen på Våra Kvinnor som ska fredas från De Andra Männen väldigt konstig. Från nationalistiska partier och debattörer kommer förslag om att stänga gränser som ett sätt att minska övergreppen. Då undrar jag, om en man är villig att begå ett övergrepp på en kvinna i Sverige, vad hindrar honom från att begå det övergreppet mot en kvinna i ett annat land? Vilket för mig in på följdfrågan, varför är det mer okej att den mannen begår ett övergrepp på en kvinna som inte är svensk? Om syftet är att freda kvinnor så borde det gälla alla kvinnor, inte enbart de som har rätt medborgarskap, hud- eller hårfärg.

De tre mest kända och värsta våldtäktsmännen i Sverige i modern tid heter Niklas, Anders och Niklas. Ingen beskriver det som ett bevis på att specifikt svenska män har ett problem med kvinnosynen. Men det är ett tecken på att män har det. Målet för den som vänder sig mot mäns våld mot kvinnor måste vara att alla kvinnor, oavsett härkomst, får skydd. Samt att alla män, oavsett härkomst, slutar begå våld mot kvinnor.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se