Stäng
blog-header
september 26, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Henrik Montgomery / TT

Vänta inte på politikerna – det här kan du göra nu

Det är ingen vits att rulla tummarna och vänta på att politikerna ska lösa den pågående regeringskrisen. Istället är det ett utmärkt tillfälle att engagera sig politiskt, nu mer än någonsin. Här är tre tips på vad du kan göra idag för att göra morgondagen ljusare.

1. Gå med i ett politiskt parti

Jag vet, kanske det lamaste förslaget någonsin. Men såhär ligger det till, slår du ihop alla medlemmar i alla politiska partier så får du ungefär lika många som är medlemmar i Svenska Kennelklubben. Då ska vi inte ens prata om hur få av medlemmarna som är aktiva. Om du tycker att politikerna inte lyssnar på dig, då kanske du borde ta och engagera dig. Förändring kräver nämligen mer än att lägga sin röst var fjärde år. Så enkelt är det. Min erfarenhet är att om du visar intresse och går på medlemsmöten så får du snabbt möjlighet att påverka. De politiska partierna formligen slänger nämndplatser och nomineringar på nya, unga och engagerade människor.

2. Gå med i facket

Det finns en hel del studier och forskning som visar att extremism och missnöje föds ur eller får näring av att arbetare inte får ta del av det ökade produktionsvärdet. Eller i andra ordalag, vi jobbar mer än någonsin och får bara smulorna medan våra chefer blir rikare och rikare. Nöj dig inte med att enbart vara medlem i en fackförening, även där kan du driva dina frågor. Hör av dig centralt till facket och fråga hur du ska göra för att få ett bättre schema eller få arbetskläder. Se till att gå ihop med dina arbetskamrater så att ni starkt kan driva på om högre löner. Sitt inte på händerna och vänta på att andra ska lösa det åt dig, bli ett fackligt ombud på din arbetsplats. Engagemang ger resultat.

3. Gå ut med dina åsikter

Extremhögern sitter inte på sina kammare och pratar med varandra, de är ute och missionerar. De skriker högt om sina åsikter för alla som vill, och inte vill, lyssna. De gör det på ett enkelt och lättillgängligt sätt och de gör det precis överallt. Det är så man når ut på gräsrotsnivå. Prata ihop dig med några vänner, välj en fråga och bestäm er för att ni ska dominera varenda kommentarsfält ni kan kring den frågan. Bry er inte om att bemöta dumma påhopp, derailing och annat som nättrollen pysslar med. Fokusera på att förbipasserande ska se och läsa era åsikter. Skriv inlägg och insändare, skicka in protester och debattartiklar. Extremhögern dominerar samtalet fullständigt på nätet, men det är en rörelse som byggts upp över tid. Vi kan göra likadant, bara vi sätter igång. Det räcker med några minuter varje dag för att det ska göra skillnad.

Det här är bara tre enkla saker man kan göra med olika krav på engagemang och tid. Hitta det som passar dig, men hitta något. Vi är långt förbi tiden där demokratin och dess spelare arbetar enbart i vårt intresse. Idag finns det partier och rörelser som försöker urholka demokratin och utnyttja dess svaga punkter. Folkligt engagemang är den enda garanten för att demokratin överlever. Gå med, jag tror att vi kan lösa detta tillsammans.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se