Stäng
blog-header
augusti 19, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Adam Ihse/TT

Vänstersegrar kräver långsiktighet

För den som noga följer det politiska samtalet kan det kännas som att väldigt många frågor gynnar borgerligheten och extremhögern just nu. De ämnen som politiska kommentatorer och nyhetsprogram väljer att fokusera på tenderar att lira med den världsbild som högern vill etablera.

Det är ingen slump att det är så, men det är ingen stor konspiration eller att vänstern skulle vara otursdrabbad. Det handlar om ett politiskt arbete som högern genomfört, där de målat upp en problemformulering och tagit ägandeskap över vissa frågor.

Lag och ordning är inte ämnen som bara råkade bli något högern har större trovärdighet i än vänstern. Det är inte en slump att vänstern ses som ”svag” och vill behandla kriminella med silkesvantar medan högern tar i med hårdhandskarna. Kan man minsta lilla om hur världen fungerar förstår man att enbart skärpta straff inte löser någonting, utan att det behövs förebyggande insatser och en större samhällsnärvaro för att minska kriminalitet. Det är bara att jämföra svensk brottsstatistik med valfritt land där man fortfarande har dödsstraff. Men tyvärr är det inte så nyanserat i debatten, där tävlar man om vem som kan straffa brottslingar hårdast.

Vissa förklaringar har blivit omöjliga att använda, inte för att de är fel utan för att det är en politisk strategi som gjort dem omöjliga.

För högern är den frågan nedskärningar i välfärden.

Svensk höger, från Centerpartiet till Sverigedemokraterna, försöker retoriskt tävla med socialisterna om vem som kan lova störst investeringar i välfärden, trots att deras ideologier och politiska vision handlar om att skära ned och på sikt göra sig av med den moderna välfärdsstaten som gjort Sverige till ett framgångsrikt land. Detta för att svensk vänster helt enkelt gjort det omöjligt för dem att prata öppet om sina riktiga ambitioner.

Det är ur det perspektivet man bör betrakta skeva frågeställningar som den gamla och omtalade ”Hur mycket invandring tål Sverige?” från TV-programmet Agenda i SVT. Ett mer närliggande exempel är att Aktuellt i en nyhetssändning presenterar problemformuleringar om godhet tagna direkt ifrån avgrundshögern. Detta är konsekvensen av att man systematiskt under flera års tid attackerat ”godhet” som skäl till att vara för flyktingmottagande. Du är naiv, du är självisk och du har fel är budskapet de vill slå in. De verkar lyckas.

Om nu högern kan göra detta med kriminalitet och invandring, och vänstern har lyckats göra detsamma med välfärden, då ter det sig naturligt att det går att göra på fler områden. Men det kräver ett långsiktigt tänk, en gemensam och koordinerad ansträngning samt ett mod att orka hålla i frågor oavsett om de uppmärksammas i samhällsdebatten just nu eller inte. Mycket står på spel i det kommande valet, men om vänstern ska segra på lång sikt så måste vi tänka större än så.

Det tog Sverigedemokraterna 20 år att gå från att av alla, förutom Jimmie Åkesson, anses som det nyssnazistiska parti de är, till att bli en del av etablissemanget med dörren till maktens korridorer öppna framför sig. Om de kan göra den resan så kan andra, som inte har sitt ursprung i nazism, göra lika mycket eller mer.

I dag finns det ingen större aktör inom vänstern som leder det arbetet. Ingen till vänster om Centerpartiet vågar sticka ut hakan och ge riktigt radikala (och efterfrågade) lösningar. Jämför med Storbritanniens socialdemokrater med Jeremy Corbyn i spetsen, där man i januari i år lovade att vid en valseger köpa ett hem åt varenda hemlös person i landet. Något liknande existerar inte i Sverige idag. När de stora aktörerna och etablerade partierna inte eldar på så är det upp till eldsjälar och aktivister att ta på sig ansvaret och leda vägen.

Insikten om att förändringen tar en jävla tid, men att den definitivt är inom räckhåll, måste vara en källa till inspiration för alla oss som vill se ett annat samhälle.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se