Stäng
blog-header
september 18, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Jose Luis Magana

Den nya auktoritära fronten kräver ett enat motstånd

Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat en serie texter från vänsterledare världen över där de får beskriva framtiden för den internationella vänsterrörelsen. Förra veckan kom turen till Bernie Sanders som under rubriken ”A new authoritarian axis demands an international progressive front” målar upp en bild av en auktoritär höger som lyckas med det vi andra inte gör.

Nämligen att stå enade och samarbeta.

Det måste vara höjden av ironi, att den högerpopulistiska våg som sveper över världen lyckas samarbeta över nationsgränserna de så gärna vill stänga. Egentligen vill jag inte fokusera alltför mycket på vad det är de auktoritära gör, det beskrivs väldigt väl i Sanders text redan, utan jag vill i stället peka på några förutsättningar som vi saknar men kan komma att lösa här hemma i Sverige.

  • Vänstern behöver investera i egna kanaler

De senaste 50 åren har högern lagt miljoner och åter miljoner på att knuffa det politiska samtalet i en riktning som gynnar dem. Varje år lägger de cirka 200 miljoner kronor enbart på högerns tankesmedjor, motsvarande siffra för vänstern är 10 miljoner. Där vi lägger ner tidningar startar högern nya. Sverigedemokraternas dominans i sociala medier kom inte över en natt, den kom för att alla vi andra slog till reträtt och lät dem ta över. Fråga bara vem som helst, oavsett om de är liberala eller socialister, hur det såg ut på svenska Twitter för 6-7 år sedan.

Det kommer ta tid, energi och resurser men om vi vill att våra budskap ska nå ut och att andra inte konstant ska få dominera samtalet så måste vi investera i egna kanaler igen.

  • Lägg ner den ideologiska renheten

Jag vågar påstå att denna punkt är på väg att avklaras, men jag tycker att den är värd att ta upp ändå. Många till vänster har skrattat gott åt splittringen inom SD, där ungdomsförbundets ordförande blev utsparkad och tvingades starta det mindre lyckade men ack så påkostade Alternativ för Sverige. Att splittras brukar annars vara vänsterns paradgren, se bara på debatten kring identitetspolitik som härjade för några år sen. Lyckligtvis verkar det som att allt fler inser allvaret i situationen och har lärt sig att någon gång då och då hålla käft och spara några av de mindre viktiga diskussionerna tills vi avvärjt hotet från en höger som avvecklar demokratin i land efter land.

Vill du göra något åt klassklyftorna, bygga ett klimatvänligt och solidariskt samhälle och kanske förstatliga något på vägen? Bra, häng med.

  • Att det går bra för Sverige betyder inget om medelsvensson inte känner av det

Klyftorna mellan rika och fattiga har aldrig varit större i modern tid. Arbetarklassen i Sverige må ha det bättre än i många andra länder, men för den som är införstådd i hur relativ fattigdom fungerar är det en klen tröst. Vi ser till de som finns omkring oss, grannen och kollegan, och om de drar ifrån utan någon lättförståelig anledning så söker vi förklaringar hos de som erbjuder så kallade enkla lösningar. Oftast blir det högerpopulister som levererar på den fronten. Det är fantastiskt att Sverige är så rikt och att det går så bra, det borde då vara en självklarhet att en stor del av rikedomen kommer vanligt folk till gagn. Inte kan vi väl glädjas åt att det går bra för landet om det enbart innebär att den rika överklassen drar ifrån oss andra?

Att säga att man vill höja skatten och varna för att högern vill sänka skatten duger inte. Att säga att vi ska betala mer för att bibehålla vår nivå av välfärd duger inte heller. Det som efterfrågas är något mer än det vi har, något större. Vi efterfrågar en vision om ett samhälle med världens bästa välfärd och världens minsta klassklyftor. Där busschauffören har rätt till samma vård som direktören, där undersköterskan som ger vård får en lön som matchar det samhällsnödvändiga arbete hon utför. Inget mindre duger.

Är ni med? Då kör vi.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se