Stäng
blog-header
september 9, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Vad händer under och efter valnatten? Foto: Stina Stjernkvist/TT

Valdagens vanligaste frågor – Vi har svaren!

När kommer valresultatet rapporteras? Vilket parti får uppdrag att bilda regering? Vad händer om regeringsbildningen drar ut på tiden? Här får du svar på de vanligaste frågorna om valdagen.

Vilket parti får uppdrag att bilda regering?

Svar: Om Socialdemokraterna blir största parti igen så kan Stefan Löfven välja att sitta kvar som statsminister och får då i uppdrag att försöka få tillräckligt mycket stöd för att vinna en omröstning i riksdagen. Om den sittande statsministerns parti inte blir störst så kallar riksdagens talman till möte med alla partiledare för att undersöka vilken kandidat som har starkast stöd.

Vad händer om regeringsbildningen drar ut på tiden?

Svar: Tills dess att en ny regering är på plats sitter den nuvarande regeringen kvar som en övergångsregering, de får dock inte ta några nya politiska beslut. Om talmannens förslag till statsminister blir nedröstat i riksdagen så samlar talmannen alla partiledare till nya samtal och försöker återigen hitta en kandidat som kan röstas igenom av riksdagen. Ifall alla förslag blir nedröstade i riksdagen så ska ett nyval hållas inom tre månader. Hittills i svensk historia har talmannen aldrig behövt presentera mer än en statsministerkandidat.

När kommer valresultatet att rapporteras?

Svar: Redan 19:45 redovisar TV4 en vallokalsundersökning som görs tillsammans med Sifo, men den är inte att bedöma som lika trovärdig som SVT:s stora undersökning som presenteras 20:00. I förra valet så såg F! ut att komma in i riksdagen enligt TV4 men som bekant blev resultatet ett annat. Den stora undersökningen från SVT brukar vara i princip ligga nära det faktiska valresultatet.

Kan vi få veta redan ikväll eller imorgon vilka som kommer sitta i regeringen?

Svar: Enligt de opinionsundersökningar som gjorts hittills tyder inget på att något block får tillräckligt med röster för att kunna bilda en regering. Det kommer med största sannolikhet bli långa och utdragna förhandlingar mellan partierna innan vi får ett tydligt besked. Detta hänger dock på att Liberalerna håller sitt löfte om att aldrig sätta sig i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna. En sak är säker, ifall alla partier håller vad de lovat innan valnatten så ser uppgiften att bilda regering ut som en omöjlighet, utan att något parti kliver över blockgränsen.

Har du fler frågor som du inte fått svar på här? Besök Politism på Facebook där vi kommer löpande besvara era frågor under valnatten.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se