Stäng
blog-header
februari 26, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Elever i utbildning på fordons- och transportprogrammet på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vägen till högre utbildning för yrkesprogram öppnas igen

Under Fredrik Reinfeldts (M) år vid makten genomfördes många politiska reformer som varit direkt skadliga för vår jämlikhet. Något av det absolut värsta var omläggningen av utbildningspolitiken. Från att agera utjämnande och ge alla möjlighet att studera vidare så tog man bort högskolebehörigheten för yrkesprogrammen. Detta samtidigt som man skar ner på Komvux och gjorde det svårare att komma in på högskolan med betyg därifrån.

Konsekvenserna av alliansens politik var många och allvarliga. Det ledde självklart till att färre sökte sig till yrkesprogrammen, något som gjort att det råder brist inom många yrken i dag. Det innebar också att det val en tonåring gjort, bara 15 år gammal, skulle komma att styra karriär och yrkesbana resten av livet. För i praktiken stängde detta möjligheten för väldigt många att studera vidare och byta inriktning på sin utbildning.

Syftet med denna omläggning var inget annat än att cementera klassamhället. Knegaren har ingen plats i akademins finrum och ska absolut inte våga drömma om att utbilda sig. Det är ett sätt att hålla lönerna nere – och arbetarklassen på plats.

Därför är det väldigt glädjande att regeringen nu återinför högskolebehörighet för yrkesprogrammen.

Ge alla möjlighet att ändra sig, få en ny chans och jaga sina drömmar. Alla behöver inte ta den vägen, men dörren dit måste stå öppen.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se