Stäng
blog-header
september 20, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Minnesplats. Heather Heyer mördades i Charlottesville när hon deltog i en demonstration mot vit-makt anhängare. Foto: Cliff Owen

Under det bruna täcket med alt right-rörelsen

En medarbetare på den antirasistiska tidsskriften Expo, Patrik Hermansson, har lyckats infiltrera den moderna högerextrema rörelsen i England och USA. På uppdrag av Expos brittiska motsvarighet, Hope not hate, skapade han en falsk identitet och lyckades ta sig in i den så kallade ”alt right”-rörelsen, där han tillbringade ett helt år med att kartlägga och samla in information. Resultatet blev större än någon annan granskning av ”alt right” hittills.

På ytan är ”alt right” som ett grabbigt nätforum utflyttat på gatorna. Plumpa skämt, påstått anti-PK och homogenitet genomsyrar rörelsen. Trots att de på många sätt anammat såväl fascistiska som nazistiska symboler och språkbruk hävdar de med intensitet att de inte är något som ideologierna de efterapar. Hermanssons avslöjande inifrån rörelsen visar att den redan skadade fernissan inte är annat än just yta. Under täcket stoltserar man med svastikor, nazistflaggor och hyllar massmord på HBTQ-personer.

En av de viktigaste lärdomarna från wallraffandet är hur pass mycket av ”medlemskapet” som handlar om gemenskap. Unga män hittar sociala nätverk där de inte bara accepteras utan dessutom hyllas. Högerextremism är inte bara folkmord och raskrig, det är också grillfest, konserter och en acceptans som samhället i övrigt sällan visar för deras åsikter.

Hermanssons arbete påminner om Stetson Kennedy, som infiltrerade KKK under deras storhetstid och avslöjade deras hemligheter. Något många anser var skälet till det enskilt största medlemstappet för KKK någonsin. Huruvida detta får samma effekt på ”Alt right” återstår att se, men det finns gott om information att hämta där för den som vill lära sig att bekämpa just denna nya skepnad som högerextremismen tagit.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se