Stäng
blog-header
mars 16, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Franklin Heijnen

Uber Eats vägrar avtal – påstår att ingen jobbar där

Den så kallade ”plattformsekonomin” hittar konstant på nya och väldigt innovativa sätt att komma undan schyssta villkor och löner för sina anställda.

Senast ut är Uber Eats, ett cykelbudsföretag som levererar mat. Efter ett möte med Transportarbetarförbundet har Uber Eats sagt att de inte vill skriva något avtal för att garantera att de anställda får de villkor och löner de har rätt till. Skälet är att Uber Eats påstår att de inte har några anställda alls.

Alla som arbetar åt Uber Eats är anställda i olika former av egenanställningsföretag. En medveten strategi från Uber Eats och andra liknande företag. Genom att påstå att man enbart tillhandahåller en tjänst försöker man komma undan allt ansvar som ska ligga hos en arbetsgivare. Då blir det heller inga avtal skrivna, vilket underminerar den svenska modellen som lett till att vi är ett av de mest välmående länderna i världen. Det blir fritt fram för lönedumpning och usla villkor för svenska arbetstagare.

Många tror nu att det här är något som enbart drabbar utförare av jobb som cykelbud, städare eller taxiförare. Men liknande system finns redan på plats för många tjänstemannayrken. Kanske är det inte förrän HR-chefen på jobbet byts ut varannan dag som något kommer göras åt företag som saboterar den svenska modellen på detta vis, men då befarar jag att det redan kan vara för sent.

En modern och nykter lösning går att få fram, bara Uber är villiga att sätta sig vid bordet och förhandla fram ett avtal. Precis som andra svenska företag som gör rätt för sig.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se