Stäng
blog-header
mars 17, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Claudio Bresciani / TT

TV4-profil: Kan inte vara rasist, har varit i 34 länder

Dagens Nyheter avslöjar att en relationsexpert som är med i TV4:s nya satsning använder sig av ett högerextremt språkbruk riktat mot barn – och tycker att feminister ska deporteras.

I TV-rutan framstår han som empatisk men i sociala medier är det en annan bild som kommer fram. Bland annat ger han medhåll till en person som tycker att afghaner har en dålig kvinnosyn för att det ”sitter i deras gener”. När en tillskriver någon värderingar på det sättet så brukar det vanligtvis kallas för rasbiologi.

När Dagens Nyheter konfronterar TV4 med att deras TV-profil uttrycker sig kränkande så viftar de undan det hela. Producenten för programmet uttrycker sig såhär när hon får veta vad han sagt:

”Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning.”

Hon kan inte göra en omvärdering baserat på ny information som visar att han använder ett nedsättande högerextremt språkbruk om barn. Hon har bestämt sig för att Lennart är ”toppen” och då kan hon inte tänka om, oavsett vad som kommer fram.

Vidare försvarar hon hans agerade med att han ”måste få debattera”, något ingen har ifrågasatt överhuvudtaget då frågan handlar om att han uttrycker sig kränkande – inte om han ska få debattera.

TV4 har länge haft en kampanj som de kallar ”Nollrasism”, där de tydligt ska ta ställning mot rasism.

Nollrasism innebär också, som ordet antyder, att man har fullständig nolltolerans mot rasism, vilket har visat sig vara falsk marknadsföring i kanalens fall, flera gånger.

När det avslöjas att någon som arbetar åt eller medverkar hos TV4 uttrycker rasistiska åsikter så förväntar man sig att nolltoleransen ska träda i kraft, men om och om igen har kanalen visat att det bara är ett varumärke och ingen regel de faktiskt har ambitionen att efterleva. På så sätt påminner den lite om Sverigedemokraternas ”nolltolerans mot rasism”, som också bara är ett sätt att förbättra image utan att behöva agera.

Relationsexperten själv tar till varenda förvirrad ursäkt som finns för att bortförklara det han uttryckt. Det han gör kan inte ses som rasistiskt förklarar han, med dessa ord:

”Jag har varit i 34 länder, jag har vänner i Afrika.”

Som vi alla vet så blir man vaccinerad mot rasistiska åsikter när man korsar en nationsgräns, har man dessutom vänner i Afrika så är det ännu mer säkert att vaccineringen håller.

Nej, det är självklart så att man kan ha rasistiska åsikter oavsett hur mycket man rest eller varifrån ens vänner kommer. Vidare sprider han myten om att feminister inte är engagerade i hedersrelaterade brott, något som varit bevisligen osant i tiotals år men som är en lögn som sprids allt mer frekvent på högerextrema sidor. Det är även i sådana kanaler som de kränkande ord han använder populariserats. Dagens Nyheter berättar dessutom i sin artikel att han delat material från just en sådan kanal.

Oavsett vad TV4 och deras relationsexpert tror så är det inte om man ”känns toppen” som avgör frågan om man uttryckt sig rasistiskt, det är hur man har agerat. Om en person delar material från högerextremister, ger medhåll till att afghaner har dålig kvinnosyn i sina gener och använder sig av högerextrema kränkningar av barn så kan det inte ursäktas med att man gillar personen. Att man är trevligt i övrigt spelar ingen roll för hur relationsexperten är som person är inte problemet här utan det är åsikterna han ger uttryck för.

Om TV4 ska framstå som något annat än fullständigt hycklande med sin Nollrasism-kampanj så måste de inte bara agera i denna fråga, de måste också börja utbilda sig. Deras representanter uttalar sig gång på gång okunnigt och oinsatt, de beter sig som några som aldrig ens funderat över hur rasism fungerar och hur den kan manifesteras.

Annars är det dags för kanalen att byta namn på sin kampanjen till Lagomrasism.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se