Stäng
blog-header
juni 8, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
John Oliver. Foto: Charles Sykes/AP/TT

Tv-program sanerade skulder på femton miljoner dollar

Last Week Tonight With John Oliver, ett amerikanskt tv-program om humor och politik, gav 9000 personer en fantastisk gåva i form av en skuldsanering på totalt femton miljoner dollar. Avsnittet där saneringen genomfördes handlade om hur det amerikanska vårdsystemet sätter människor i en situation där de får välja mellan att bli skuldsatta eller gå utan vård. De femton miljoner dollarna som sanerades var just skulder till sjukhus.

Hur programmet gick tillväga är också väldigt intressant. Först köpte de rätten att driva indrivningsföretag, något som kostade dem 50 dollar. Sen blev de erbjudna att köpa femton miljoner dollar i skulder till det förmånliga priset 60 000 dollar. Logiken bakom är att den som äger skulderna antagligen inte kommer kunna driva in dem och därför nöjer sig med att få in en bråkdel av summan genom att sälja vidare skulderna till någon annan. John Olivers program drog nytta av detta, precis som alla indrivningsföretag gör, men istället för att börja jaga sjuka för att få in pengar så skrev de istället av rubbet.

Föreställ dig att du är en låginkomsttagare, med en timanställning där du måste hoppa in och jobba så fort mobilen plingar eller riskera bli av med ditt jobb. Du blir sjuk och klarar inte av att komma in till jobbet. Företaget du jobbar på erbjuder ingen sjukförsäkring, särskilt inte till timanställda, så du får pröjsa för sjukhusbesöken helt själv. Det uppgår till ett par tusen dollar. Eftersom du inte kunnat komma in till jobbet så har du blivit uppsagd helt. Där sitter du med tusentals dollar i skulder, utan jobb och ingen möjlighet att betala tillbaka. I ett av världens rikaste och modernaste länder.

Därför blir det extra stötande när några av de absolut rikaste i landet vägrar bidra, utan istället gör allt de kan för att slippa betala skatt. Kanske för att några av dem hoppas att vi får ett likadant system som i USA, så att de kan tjäna ännu mer pengar.

Amerikansk sjukvård är bland den dyraste i världen i drift, den är till för de som har råd och har man inte pengar så hamnar man utanför. Andra länder som har generell välfärd där vården bekostas genom skatter har mer effektiv sjukvård till ett lägre pris. På ren svenska: det är billigare för vanligt folk att betala för vård genom skatt än att vi alla pröjsar individuellt. I USA kan sjukdom leda till fullständig och total ekonomisk kollaps. Vår sjukvård har många brister som behöver åtgärdas, men jag är så oerhört glad att vårt system bygger på att vi alla bidrar gemensamt. Alternativet verkar vara en ren mardröm.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se