Stäng
blog-header
april 28, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Donald Trump. Foto: Evan Agostini/AP/TT

Trumps nya myndighet finns bara för att misstänkliggöra invandrare

I början av året gick Donald Trump och hans administration ut med att de varje vecka tänker lista papperslösa som anklagats för ett brott.

I slutet av mars månad kom den första listan. Nu har Trump tagit det ett steg längre och instiftat en hel myndighet som enbart fokuserar på vad de kallar ”immigration crime”, invandrarbrottslighet på svenska.

Värt att påpeka här är att det inte är en insats ämnad att stötta rättsväsendet, det finns ingen kriminologisk tanke bakom Trumps initiativ. Det är helt och hållet propaganda.

Människorna som pekas ut på Trumps lista är inte dömda, de är enbart anklagade och därmed oskyldiga tills motsatsen bevisas. Den myndighet som nu ska arbeta med vad de kallar invandrarbrottslighet ska utföra uppgifter som andra redan gör, det enda nya är att administrationen lyft ut vissa brott beroende på vem gärningsmannen är och listar dessa separat.

Trumps valrörelse var full av rasistiska yttranden där han kopplade ursprung till brottslighet, bland annat genom att kalla mexikaner för våldtäktsmän. Många politiska experter säger att han redan dragit igång kampanjen för nästa val och att detta kan ses som ett steg i det ledet.

Genom att lyfta ut brottslighet på det viset skapar man en helt ny verklighetsbild som bättre passar in på det Trump vunnit val på. Metoden är lika enkel som förrädisk. Föreställ dig att du har en fin gräsmatta utanför ditt lägenhetshus. Du sätter dig vid fönstret en hel helg och börjar anteckna hårfärg hos alla som går över gräset i stället för att ta den längre stigen runt. Det visar sig vara ungefär lika fördelat bland blonda, brun- och rödhåriga. I stället för att redovisa hela listan plockar du sen ut antalet rödhåriga och sätter upp en stor lapp vid entrén till huset där det står: ”Tio rödhåriga trampade på vår fina gräsmatta”. Gör detta tillräckligt ofta och tillräckligt mycket så kommer dina grannar till slut att tro att rödhåriga gör precis som de vill, oavsett hur fin gräsmattan är. Särskilt då grannarna antagligen själva inte har tid eller lust att sätta sig en hel helg vid fönstret för att bekräfta din bild.

Ursäkta tjatet, men jag vill återigen påpeka att personerna på Trumps lista bara står anklagade och inte är dömda, det är inte heller en lista på alla med utländsk nationalitet som begått ett brott utan fall som handplockats av administrationen. Det är nog den tydligaste indikationen på syftet med propagandaprojektet.

Här hemma i Sverige har vi länge haft liknande tongångar från ett visst parti, och på senare tid har fler anammat retoriken. Om några år är det nog inte helt otänkbart att vi sitter i en liknande situation som USA har. Vi borde därför vara fler som engagerar oss i frågan redan nu, innan det gått så långt.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se