Stäng
blog-header
juli 10, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Är SvD Kultur på plats och tar debatten? Foto: Janerik Henriksson/TT

Tog du debatten med nazisterna?

Krönikören Erica Treijs ställde i förra veckan en befogad fråga i Svenska Dagbladet. Hur mycket rädsla tål feminismen? Hon har nämligen observerat att hela tre (!) organisationer som kallar sig feministiska ställde in sin medverkan i Almedalen. Detta för att en högerextrem terroristorganisation fått tillstånd att närvara. Treijs menar att feministerna, håll i er nu, borde ta debatten.

Gudarna ska veta att jag är enormt trött på att högerextrema bereds plats på alla möjliga tillställningar och med hot och våld lyckas skrämma bort andra deltagare. Jag tror själv inte att vi vinner något på att lämna mer utrymme åt dem. Men till skillnad från Treijs så vill jag inte heller klandra de få organisationer som inte vill vara på plats och hänga runt militanta terrorister som redan har mördat meningsmotståndare. Jag tror inte heller att sådana människor är särskilt mottagliga för samtal.

Vad tror Treijs att feministerna och de högerextrema terroristerna ska diskutera egentligen? Ett avslappnat samtal om Förintelsens vara eller icke-vara? Hur många untermensch tål Sverige?

Förvirringen når sin höjdpunkt när Erica Treijs skriver att man måste möta meningsmotståndare men också ”våga säga nej till de gäster man verkligen inte vill ha på festen”.

För det första, jag undrar om Treijs mötte några av nazisterna? Tog hon debatten själv eller nöjde hon sig med att kritisera tre (really, bara tre) organisationer som inte ville närvara på grund av hotbilden?

För det andra, hur är det feministernas fel att polis och lokala politiker på Gotland gett högerextrema terrorister en plats i Almedalen? Det verkar inte finnas någon gräns för vad man kan skuldbelägga feminister för.

Det här är återkommande. De som skriker högst om att ta debatten är sällan de som någonsin själva faktiskt gör det.

I skydd av skärmen anklagar de alla andra för tamhet och feghet, men de skulle aldrig orka pallra sig ner för att möta de beväpnade och våldsamma terroristerna själva.

Jag har aldrig sett någon av er delta på en demonstration mot dem, jag har aldrig sett er sätta något på spel. Det jag har sett, åter och åter igen, är gnäll över att terroristernas offer inte gör tillräckligt mycket av det ni själva aldrig gör.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se