Stäng
blog-header
februari 21, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: The Work/SVT

The Work – När mördare gör upp med manligheten

Det hade knappt gått femton minuter in i filmen innan jag fällde de första tårarna. När Kiks, som suttit fängslad i 17 år för ett rånmord, berättar att han förlorat sin syster och att han inte vet hur han ska sörja henne. Han ber de andra deltagarna om hjälp att göra det han nekat sig själv, om att visa sig sårbar och att kunna gråta. Det här är machismo och destruktiva mansideal när de är som värst.

The Work” är en dokumentär som skildrar en udda, fyra dagar lång session av gruppterapi. Det som gör att just denna terapi sticker ut är att deltagarna nästan uteslutande är fångar på det ökända Folsom-fängelset i USA. De är dömda för många väldigt våldsamma brott och lever i en miljö som är oerhört tärande. Nu får de möta människor från utsidan och i gruppterapin försöka bearbeta känslor som blivit hinder för att de ska förbättra sitt mående och eventuellt bli produktiva, välanpassade medlemmar av friheten utanför fängelsets murar.

Jag vill inte avslöja för mycket om det som händer under de dryga 90 minuter som vi får följa med fångarna under gruppterapin, men några saker vill jag ändå lyfta. Det slår mig att många av de begränsningar jag stöter på kring hur det är acceptabelt att uttrycka sig som man återfinns, om än i en extrem form, hos deltagarna. Att visa sig sårbar och att gråta är de mest påtagliga exemplen. Även svårigheterna med att inte ha ett språk för att uttrycka det vi har inom oss. Fångarna vill säga så mycket, men saknar orden för det.

Den mansroll som vi formats till att försöka passa in i är snäv, trång och destruktiv. Inte bara för vår omgivning, utan också för oss själva. Med största sannolikhet hänger de två ihop med varandra.

Tänk att leva i en värld där du inte får sörja en förlorad familjemedlem, en värld där varje känsloyttring utöver ilska måste slås ner, en värld där kärlek är en svaghet. Den världen är sannerligen ett fängelse, och det fängelset kämpar alla vi män med att bryta oss ur.

The Work finns att se på SVT Play fram till 8 mars.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se