Stäng
blog-header
september 18, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Skoj om Sverige hade sin egen Superman. Foto: Bullit Marquez

Tänk om Superman kraschade i Sverige

Ni vet när man vaknar upp mitt i natten med en konstig tanke som vägrar släppa? Jag hade en sån tanke i natt, jag funderade på vad som skulle hända om Superman kom till Sverige idag.

Föreställ er ett rymdskepp som kraschar på en åker utanför Flen. Skeppets enda passagerare är en rädd liten pojke från planeten Krypton, hans föräldrar har desperat skickat iväg honom precis innan planeten totalförstördes. Ett äldre par hittar rymdskeppet och ett förinspelat meddelande berättar för dem om Kryptons öde och varför pojken skickats till Flen.

Paret ringer direkt till Aftonbladet och berättar om vad som hänt. Berättelsen blir genast superviral, en klickraket, och bilder på pojken och rymdskeppet delas friskt på alla sociala medier. LIKE. Det dröjer dock inte länge innan historien ifrågasätts. Om han nu är en riktig flykting, hur kommer det sig att han har ett högteknologiskt rymdskepp? Andra är arga för att pojken landat här, varför tar inga andra planeter sitt ansvar?

Kent Ekeroth varnar för en anstormning av ensamkommande flyktingbarn från Krypton. Sverigedemokraterna startar en gapig kampanj för att stoppa ”Kryptoniseringen av Sverige” och vill förbjuda Supermans blå tajts med röd mantel och röda skor. En folkdräkt utan knätofsar hör inte hemma i Sverige.

Journalister frågar Jimmie Åkesson om vi inte har en plikt att hjälpa de som flytt från Krypton, han svarar att vi hjälper bäst på plats. När någon förklarar att planeten bokstavligen sprängts i bitar och att det är omöjligt att stanna kvar där så ändrar han till slut sin hållning, i stället vill Sverigedemokraterna nu skicka lite bistånd till planeter i Kryptons närområde.

Pojken får en hemlig identitet, Kent Karlsson, som han lever med under sin uppväxt. Han gör sitt bästa för att vara en del av det svenska samhället och skaffar sig jobb som journalist i Stockholm.

En hemsida som kallas Avkryptat blir populär bland en del av Sveriges befolkning. Sidan drivs av personer från Sverigedemokraterna och dess syfte är att hetsa mot Superman. En skogsbrand i Falun skylls på Supermans förmåga att tända eld på saker med blicken. Viralgranskaren visar att Superman samtidigt var i Katrineholm och räddade en buss från att köra i diket men Avkryptat kallar det mörkläggning från PK-media. PK står för Pro-Krypton.

Björn Söder, vår motsvarighet till Lex Luthor, kallar Superman för det största hotet mot Sverige sen muslimerna och vägrar lämna sitt hem utan att beväpna sig med rör gjorda av grön kryptonit.

Kent Karlsson publicerar en intervju med Superman där han får berätta om sin bakgrund, sin flykt och hur han vill finna sig en plats i sitt nya land. Sverigedemokraternas företrädare kallar det en ”snyftartikel” för ”godhetsknarkare” och Avkryptats läsare börjar trakassera Kent Karlsson. Värst blir det för Kents kollega, Louise Larsson, som får mord- och våldtäktshot varje gång hon ens nämner Superman.

Kanske skulle det se ut så ifall det ensamkommande flyktingbarnet från Krypton skulle landa här i dag? Nu blev jag rätt sugen på att skicka iväg satelliter med budskapet ”Refugees Welcome” och en varning om att surströmming är värre än kryptonit.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se