Stäng
blog-header
december 9, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Dags för datorspel mot rasism? Foto: Susanna Persson Öste/TT

Sveriges största ungdomsförbund tar ställning mot rasism

I dessa oroliga tider är det lätt att dra sig undan, gömma sig för obekväma frågor och bara sköta sitt. Många organisationer faller för ängsligheten och lyckas inte uppnå de demokratiska mål som borde prägla svenskt föreningsliv.

Så är inte fallet med Sverok, där både vill och vågar man:

”Sverok är ett brett förbund och en demokratisk folkrörelse som tydligt ställer sig bakom principer som demokrati, öppenhet, jämställdhet och mångfald. Idag har det skett en normalisering där organisationer som till exempel Sverigedemokraterna, vilka arbetar emot dessa principer, ses som vilket parti som helst. Det är, i enlighet med Sveroks stadgar och värderingar, inte möjligt att vara förtroendevald representant för Sverok och samtidigt vara förtroendevald inom Sverigedemokraterna eller andra rörelser som aktivt arbetar emot dessa demokratiska principer.”

Om man är ett förbund där alla ska känna sig välkomna så går det inte att ha företrädare som representerar en politik där man gör skillnad på människor baserat på ursprung, utseende eller trosuppfattning.

Svårare än så är det inte.

Sverigedemokraternas toppnamn Mattias Karlsson rasade såklart mot beslutet. Han kallade det en vinst för ”den radikala vänstern” och en förlust för åsiktsfriheten. Intressant hur alla som inte delar sverigedemokraternas världsbild nu blir stämplade som radikal vänster. Dessutom verkar de inte förstå hur åsiktsfrihet fungerar, så jag ska ta och förklara det.

Åsiktsfriheten är en rättighet som går ut på att invånarna i ett land får uttrycka sina åsikter utan att tystas av staten. Åsiktsfrihet är inte att alla organisationer i Sverige måste släppa in högerextremister och låta dem agera företrädare.

Mattias Karlssons parti sparkar själva ut medlemmar som uttrycker sina åsikter på daglig basis. Om man tillämpar Karlssons logik så är han själv helt emot åsiktsfrihet.

Personligen är jag stolt över att Sverok står upp för demokratin på detta vis.

Nu hoppas jag att andra lär sig av dem och tar efter.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se