Stäng
blog-header
november 16, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Här bor internet. Foto: Raphael Satter/AP/TT

Svenskarnas internetvanor visar på Facebooks makt

Sen år 2000 har Internetstiftelsen i Sverige kartlagt våra vanor på internet. Nu har årets statistik precis släppts i en rapport, under det passande namnet ”Svenskarna och internet 2016”. Även om rapportnamnet inte är det sexigaste så är innehållet väldigt intressant. Det finns några grejer som sticker ut extra mycket, åtminstone för mig.

  • Twitter minskar även i Sverige

Den globala trenden för Twitter, där de förlorar mark, gäller även här hemma i Sverige. De är det enda sociala nätverk som minskar och tappar från 22% till 18% på bara ett år. Endast tre procent av de som använder Twitter skriver något själva dagligen. Twitter fick lägga ner sin andra plattform Vine och jag ställde frågan om deras huvudplattform gick mot samma öde. Just nu pekar en hel del på det, om de inte gör radikala förändringar. Ett steg mot att undvika konkurs kan vara att göra något åt det stora problemet med hot och trakasserier på plattformen.

  • Facebook viktigaste nyhetskällan för unga

Det här är nog det mest skrämmande i kartläggningen. Unga i åldern 16-25 år anser att Facebook är viktigare än traditionella medier som källa för information och lokalnyheter. Det som gör detta till ett problem är att Facebook skapar så kallade filterbubblor, plattformen tenderar att visa dig enbart nyheter du håller med om eller reagerar kraftigt på. Vi har i dag en situation där en mängd falska nyheter sprids väldigt fort, ett problem som bara kommer bli värre om trenden fortsätter och Facebook inte åtgärdar saken.

  • De flesta tvååringar använder internet

Enligt kartläggningen använder så många som tre av fyra 2-åringar internet. Det förklarar alla äggkonton på Twitter.

Den här rapporten är inte bara till för nördar som gillar internet, den är också en varningsklocka för journalister och politiskt intresserade.

Vi har nu tillräckligt med information för att förstå problemet med filterbubblor och falska nyheters galna spridning. Frågan är bara när och om vi får en lösning.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se