Stäng
blog-header
april 7, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Världens sämsta härbärge? Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Svenska Kyrkan får böta för att de beter sig som en kyrka

Samtidigt som skattefifflare kommer undan tack vare vänner på banker och Skatteverket så har Svenska Kyrkan Malmö fått vite (tänk böter) av Malmö stad för att de gör vad en kyrka borde göra.

Det är nämligen så att S:t Johannes kyrka haft öppet nattetid, så att flyktingar och hemlösa har kunnat söka skydd från kylan i natten. När flyktingströmmen till Malmö minskade så fortsatte de hålla öppet för andra skyddsbehövande, något de anser ingår i kyrkans grundläggande uppdrag.

Men Malmö stad håller inte med, de kallar det i stället för att kyrkan börjat driva ett härbärge.

Såhär beskriver Svenska kyrkan själva hur det sett ut:

”Svenska kyrkan har under denna tid inte tillhandahållit vare sig filtar, täcken eller kuddar. Det har heller inte varit någon form av matutskänkning eller liknande. Inte heller har det funnits tillgång till toaletter eller tvättmöjligheter. Däremot har böner betts regelbundet varje natt kl 24, 03 och kl 06.”

Om det ska föreställa ett härbärge så är det antagligen det sämsta härbärget i Sverige. Inte nog med att du måste ligga på nån hård kyrkbänk, du blir också väckt tre gånger om natten av någon prälle som vill leda dig i bön.

Enligt bibeln sa Jesus att det är lättare för en kamel att hoppa genom ett nålsöga än för den som är rik att komma in i himlen. Han uppmanade de förmögna att skänka allt de hade till behövande.

Fattigdom och utsatthet är ett återkommande tema i såväl gamla som nya testamentet. Att värna om den som är fattig eller har skyddsbehov borde ses som en naturlig del av kyrkans verksamhet. Då kan det inte ses som radikalt när en kyrka öppnar sina portar för behövande om natten.

Jag skulle gärna se att Svenska kyrkan öppnade upp för varenda en som behöver det, men även om det är en del av deras uppdrag att värna om behövande så är det inte främst deras ansvar. I stället för att lägga vite för att en kyrka har nattöppet så borde Malmö stad, och riket i övrigt, fråga sig själva vad de kan göra för att utsatta inte ska behöva sova på en hård kyrkbänk.

Att hitta resurser är inget problem, det är bara att vi ger några skattefifflare en större chans att komma in i guds rike.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se