Stäng
blog-header
september 12, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare

Svenska E-sportproffset lämnar panel där alla är män

Adam Lindgren, bättre känd som Armada, är en av världens bästa på spelet Super Smash Brothers: Melee. De senaste dagarna har han skapat rubriker inom e-sporten inte på grund av sin förmåga att dominera spelet han är bäst på, utan för att han tagit ställning för jämställdhet.

Melee It On Me, en plattform som samordnar turneringar och försöker standardisera tävlingarna, bildade en panel som skulle besluta kring vilka regler som skulle styra. I den panelen sitter 25 personer, samtliga män. Även den grupp som beslutat kring paneldeltagarna består också av enbart män. När Armada fick veta att det inte fanns några kvinnor med i panelen erbjöd han sig att kliva ner ifall det innebar att en kvinna fick hans plats istället.

Det faktum att han är en av de absolut bästa spelarna just nu betyder att hans ställningstagande får oerhört starkt genomslag.

E-sport och datorspelsvärlden har brottats länge med diskriminerande attityder. Mycket arbete har gjorts och görs, särskilt här i Sverige där många föreningar, exempelvis SVEROK, aktivt jobbar dag ut och dag in med att göra spelandet mer inkluderande. Nu kan vi bara hoppas att fler tar efter Armadas initiativ och att nästa panel blir mer jämställd.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se