Stäng
blog-header
februari 15, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Försäsongsmatch i Overwatch League. Foto: Robert Paul/Blizzard Entertainment via AP/TT

Storsatsning ska göra spelvärlden mer inkluderande

Ofta när det skrivs om kvinnor inom spelvärlden är det i samband med tråkiga händelser i form av kvinnohat eller liknande. Det är tyvärr ett välkänt faktum att tjejer som spelar får utstå en hel del kränkningar enbart på grund av sitt kön. Men det finns också de som vill förändra detta klimat. SVEROK, Sveriges största spelhobbyförbund, tiodubblar nu sin satsning på att göra spelvärlden mer jämställd.

Projektet som heter Leia har nu tilldelats en budget som är tio gånger större än de haft tidigare. Syftet med projektet är att anordna nätverksträffar, driva mentorskapsprogram och stärka de unga tjejer och kvinnor som finns inom gamingvärlden.

Allt fler som spelar är kvinnor och de börjar också ta större plats inom e-sporten. Nyligen vann Sasha “Scarlett” Hostyn IEM-turneringen i Starcraft 2 och kammade hem 50 000 dollar. Hon var inte bara den första kvinnan att vinna en större Starcraft 2-turnering, hon var också den enda kvinnan att tävla i just den turneringen. Koreanska Overwatch-proffset Geguri (en 17-årig tjej som var så bra på spelet att hon blev anklagad för fusk), verkar nu också bli den första kvinnan att ta plats i den enorma Overwatch League.

Samtidigt inför Twitch, världens största streamingtjänst för spel, nolltolerans mot sexism och andra diskrimineringsgrunder. Det är väldigt glädjande nyheter. För spelvärlden är i förändring och det går inte att stoppa vågen längre.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se