Stäng
blog-header
maj 12, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Tysk polis patrullerar efter ökad risk för terrorbrott. Foto: Bernd Thissen

Soldater planerade terrordåd som skulle skyllas på flyktingar

I slutet av april avslöjades det att en tysk soldat skapat en falsk identitet som flykting för att begå terrordåd för att stärka en högerextrem opinion. Nu, några veckor senare, har nya uppgifter kommit fram som visar att han inte var ensam.

En vän till den första terroristen har gripits, också han soldat, misstänkt för att ha planerat mord på vänsterpolitiker och andra som är för en mer öppen invandringspolitik. De två soldaterna var medlemmar i en högerextrem grupp på nätet. Nu har de tillsammans med en tredje person gripits för sina planer att begå terrordåd.

”She told a press conference Franco A planned to frame Islamist militants for the attack, which would have been linked to his fake identity as a Syrian refugee.

‘The three suspects wanted to direct suspicion at asylum seekers living in Germany after the attack’, she added.”

Att högerextremister använder så kallade ”falsk flagg”-attacker, det vill säga där man försöker framställa det som att en annan aktör än en själv ligger bakom dådet, är inget nytt. Det finns en lång tradition av dem, hela vägen från riksdagshusbranden som beredde vägen för nazisternas maktövertagande till diverse fall där engagerade i Sverigedemokraterna har hittat på attacker som de skyllt på meningsmotståndare. De har bland annat skurit sig själva, tänt eld på egna lägenheten och skyllt bortglömda väskor på invandrare, allt för att elda på opinionen.

Frågan vi måste ställa oss är om vi har strukturer på plats för att hantera något liknande av den här storleken i Sverige. För den som besökt de högerextrema grupperna på Facebook vet att källkritik och eftertanke är en bristvara. Däremot finns det i stället en enorm krutdurk som bara väntar på att brisera.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se