Stäng
blog-header
april 20, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Marcus Ericsson/TT

Vill du skaka hand med en abortmotståndare?

Stormen efter Mehmet Kaplans (MP) avgång har inte hunnit lägga sig innan Miljöpartiet drabbas av en ny skandal.

Yasri Khan är kandidat till Miljöpartiets partistyrelse och vägrade häromdagen skaka hand med en kvinnlig reporter från TV4 Nyheterna. Han säger att det strider mot hur han är uppväxt.

Reaktionerna blev enorma. Flera andra toppolitiker protesterar nu mot hans särbehandling av kvinnor. Majoriteten verkar vara överens om att det inte är okej för någon som ska sitta i partistyrelsen för ett regeringsparti att behandla kvinnor på ett så tydligt annorlunda sätt än man behandlar män.

Jag håller med, ska du hålla en sån hög post är det inte godtagbart att du behandlar personer så olika efter kön. Oavsett om skälet är religiöst, kulturellt eller politiskt.

Om något liknande skedde i ett parti som Kristdemokraterna skulle man kanske inte bli lika förvånad. Men är man aktiv i ett feministiskt parti är det verkligen extra anmärkningsvärt.

Visst, vi har religionsfrihet i Sverige och ingen har rätt att kränka din kroppsliga integritet. Det är inget som går att ifrågasätta i en demokrati. Däremot har vi rätt att ifrågasätta lämpligheten hos våra politiska företrädare baserat på beteende och åsikter. Därför är det bra att  Yasri Khan kritiseras ur det perspektivet. Men jag önskar att fler politiker fick möta samma kritik.

För det finns gott om politiker som vill skaka kvinnors händer med en hand och ta ifrån dem rätten till deras egen kropp med den andra. Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hyser abortmotståndare, något som diskuteras väldigt lite. Särskilt uppseendeväckande är det att representanter för de två partierna går till hård attack mot en enskilds vägran att skaka hand men blundar totalt för politiska förslag som aktivt begränsar alla kvinnors rättigheter.

Inget nytt under solen där, det är alltid enklare att kritisera andra än att se sina egna brister. Men ska vi nu vara konsekventa så borde debatten inte bara stanna vid politiker som vägrar skaka hand med kvinnor, utan också innefatta de politiker som vill neka dem rättigheter.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se