Stäng
blog-header
september 1, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Alliansen besökte Husby tidigare i år. Kanske för att se hur högerpolitik har drabbat området? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ser ni gapet växa mellan rika och fattiga?

Klyftorna mellan samhällets rikaste och fattiga ökar och avskaffandet av fastighetsskatten är delvis att skylla på. Det visar ny forskning – och nej, det är inte Karl Marx Forskningsgulag för Beskatta Rika Till Döds som står bakom siffrorna (den här gången), utan det är Institutet för Näringslivsforskning (IFN) som presenterar de nya siffrorna.

Den senaste finanskrisen slog hårt mot alla, men de rika återhämtade sig fort och fick snart än större förmögenheter. Samtidigt så blev de fattiga bara än mer fattiga efter krisen. De har inte återhämtat sig och kommer antagligen att halka efter ytterligare.

Forskarna har haft svårt att få fram statistik då alliansregeringen avskaffade de sista resterna av förmögenhetsskatten och taxeringsuppgifter därför inte längre samlas in. Undrar vilka som gynnades av det.

I stället har de fått utveckla en egen unik metod och med hjälp av den har de fått fram siffror som bekräftar allt man skrek som finnig tonåring i Ung Vänster.

Det går inte heller att skylla de ökande klyftorna enbart på finanskrisen, flera politiska beslut som alliansen genomförde skyndade på utvecklingen (detta har till och med Moderaterna bekräftat så sent som i dag!). Bland annat rör det just avskaffandet av förmögenhetsskatten, men också fastighetsskatten som ersattes av en låg avgift.

Klassklyftor är dödliga. Det vet vi. Det skiljer tiotals år i förväntad livslängd mellan samhällets rikaste och alla andra. Den borgerliga politik som förstorar gapet hör inte hemma i ett modernt och jämlikt samhälle.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se