Stäng
blog-header
maj 23, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Claudio Bresciani/TT

SD-ordförande: Vår nazistiska historia är inte relevant

Anneli Jakobsson, Sverigedemokraternas ordförande i Vimmerby, har lyckats slå nytt svenskt rekord i att sätta foten i munnen. Under flera års tid har hon kämpat för rätten att använda nedvärderande ord om mörkhyade, särskilt stolt kan hon vara över OS-guldet hon har i felbenämning på chokladboll. Efter de sedvanliga bortförklaringarna slirar hon in på att personer hon insisterar på att kalla n-ordet är ett eget folkslag.

Rapporteringen har till stor del fokuserat på detta, då vissa personer är fullständigt besatta av att få använda föråldrade och nedsättande ord om människor med annan hudfärg än vit, men det jag tycker är mest spännande med intervjun är något helt annat.

För samtidigt som SD-ordföranden i Vimmerby tycker att om man använt ett ord förr så ska man fortsätta använda det, så har hon en helt annan hållning när det kommer till vad man ska kalla Sverigedemokraterna.

Dagens Vimmerby rapporterar:

”Det här går ju att applicera på mycket. Sverigedemokraterna anklagas ibland för att vara rasistiskt och nazistiskt med tanke på sin bakgrund från vit makt-rörelsen. Gäller samma även där, ska man kalla SD för rasistiskt och nazistiskt fortfarande?
– Det tycker jag absolut inte. Det är Sverige vi vill förändra och inte som det är i debatter, att man kastar skit på varandra. Vi vill framföra vår politik och man kan inte säga ‘det där har du gjort tidigare’. Vi vill förändra samhället.

Det var så sent som 1996 som dåvarande partiledaren för SD, Mikael Jansson, förbjöd uniformer på SD:s möten. Om man inte kan förändra ord, ska man då förändra epitet på partier?
– Jag förstår inte riktigt vad du menar, men bakgrundshistorien hör inte till dagens samhälle.”

Hängde ni med?

1. Om man använt ett rasistiskt ord förr så är det okej att använda det nu.
2. Men att kalla Sverigedemokraterna för ett parti med nazistisk bakgrund får man inte göra för det är fult att prata om vad någon gjort tidigare.

Nog för att partiet gjort mycket för att försöka få oss att glömma hur de har sina rötter i nazismen, men det här var en helt ny vinkel. Personligen tycker jag det är väldigt relevant att ett parti som i dag hetsar mot flyktingar, invandrare och HBTQ-personer fram till mitten av 1990-talet fortfarande hade företrädare som bar nazistuniformer och heilade under medlemsmöten.

För övrigt är det här inte något unikt för SD i Vimmerby, förra året skrev en av Anneli Jakobssons partikamrater att han var trött på alla svartskallar och att ”lorten ska bort”. Då tyckte Jakobsson att det var rasistiskt att använda ordet svartskallar och ville anordna en utbildning i hur man uppför sig på sociala medier, så att det inte skulle hända något liknande igen.

Jag undrar om hon minns den intervjun.

Här har vi nog annars lyckats identifiera det stora problemet. För att citera George Santayana: ”Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det”.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se