Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

juni 9, 2017
Kommunal, facket förklarar

SD – Aldrig ett parti för kvinnor inom vård och omsorg

”Vi ska bli vårdpartiet i Sverige”, berättade Jimmie Åkesson när han presenterade Sverigedemokraternas alternativ till regeringens vårbudget.

SD:s nya strategi är nu alltså att locka kvinnliga arbetare som väljare.

Enligt SD ska anställda inom offentlig sektor ha rätt till heltid. Partiet vill även slopa karensdagen för offentliganställda och ge sjuk- och undersköterskor möjlighet att vidareutbilda sig på betald arbetstid. De föreslår också 500 miljoner extra per år till förlossnings- och äldrevården. Det låter ju fint. Men som de sanna populister de är, vill de inte berätta hur denna satsning ska betalas, men “en del kan tas från invandringen”.

Fastän partiet nu påstås byta huvudfokus, handlar det alltså egentligen om en chans att koppla samman sjukvårdsfrågan med deras egentliga hjärtefråga – rasism, för att nå deras slutgiltiga mål – makt.

De fortsätter att ställa utsatta grupper mot varandra, som de alltid har gjort. Den här gången fick det bli invandrare och kvinnor som jobbar inom vården. Enligt SD beror alltså vårdkrisen på invandring – inte nedskärningar, underfinansiering, dålig arbetsmiljö, privatiseringar, vårdbolagens vinstintresse eller skatteflykt. Så sent som i höstas röstade dessutom SD nej till regeringens tio miljarder kronor till bättre välfärd.

Det här går inte direkt ihop.

Så låt oss ta en titt på vårdpartiet Sverigedemokraterna.

SD är emot vinstbegränsningar och tillitsbaserad styrning av välfärden. Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna har sedan länge uppvaktat SD med goda resultat. SD säger att de aldrig kommer att ställa sig bakom ett vinsttak. SD var till och med emot att vinsterna ens skulle utredas.

SD:s politik bidrar till lönedumpning. Alliansen och SD vill skapa fler låglönejobb inom välfärden, trots att dagens högspecialiserade vård först och främst kräver utbildad personal.

Sverigedemokraterna är ett antifackligt parti. SD har under sin tid i riksdagen konstant bekämpat förslag som skulle ge arbetare ökad trygghet och större rättigheter. De har röstat mot en höjning av A-kassan, mot en nollvision kring dödsolyckor och mot begränsning av visstidsanställningar (alltså tvärtemot den heltidssatsning de utlovat). SD är ett högerparti som i nästan varje viktig facklig fråga ställer sig på arbetsgivarnas sida, inte arbetstagarens. Enligt Mats Wingborgs bok Den blåbruna röran är SD:s skatteförslag från 2016 så gott som identiskt med Timbros rapport ”Vem behöver skattesänkningar”, och deras riksdagsmotioner är ofta skrivna av näringslivets lobbyister.

SD vill regera med M och KD. Åkesson hoppas på ett framtida regeringssamarbete med M och KD. Det är alltså samma partier som, genom sin politik, har skapat välfärdens problem.

Var fjärde vårdanställd har utländsk bakgrund. SD är ett parti med en rasistisk agenda som försvårar livet för människor med utländsk bakgrund. Det vill säga en stor andel av de som jobbar inom vård och omsorg – en stor andel av Kommunals medlemmar.

En politik som ökar rasism och skapar splittring är inte svaret på vårdkrisen.  Så nej, SD kommer aldrig bli ett vårdparti. Definitivt inte ett parti för kvinnor inom vård- och omsorg.

Mari Huupponen, utredare på KommunalMari

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se