Stäng
blog-header
mars 7, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Anordning för att utlösa sprängladdning hittad vid Lilleby camping. Foto: Polisen / Handout / Birgitta Nilsson

Säpo kunde stoppa bombterrorister – men ingrep inte

Nya uppgifter från Sveriges Radios Ekot visar att SÄPO övervakade nazister som placerade ut bomber vid ett flyktingboende i Torslanda i början av förra året. Men de valde att inte ingripa för att stoppa det planerade attentatet. Något som enbart tack vare slumpen ledde till annat än en fullständig katastrof, en sladd hade lossnat från timern och det var det enda som hindrade bomben från att detonera.

De senaste åren har SÄPO fått kritik för att de inte tagit hotet från högerextremismen på allvar, något de inte är ensamma om. Och det här kan inte ses som annat än ett utslag för just den synen.

DNA från den de lokala nazistledaren hittades på en bomb men SÄPO bestämde sig för att inte gripa honom. I stället spanade man på honom, antagligen för att kunna knyta honom till andra personer. Under denna tid införskaffade han och andra nazister material till nya bomber, byggde bomberna och planterade slutligen bomberna vid en flyktingförläggning i Torslanda.

Ingen gång under hela denna process valde SÄPO att ingripa trots att de visste vad som pågick.

Om det hade handlat om muslimska extremister som gjort detta hade huvuden fått rulla hos säkerhetspolisen. Den ansvarige kammaråklagaren hade fått sparken och det hade varit konstant debatt om detta i flera veckor. Nu, som förr när det gäller högerextrem terrorism, kommer detta bara att uppmärksammas av vänstern – och sedan dö ut. Se bara på debatten, eller bristen på den, efter Anton Lundin Petterssons terrordåd.

Frågan man ställer sig är om fler bomber kan planteras i detta nu utan att SÄPO agerar, och hur många av dem som behöver gå av innan hotet från de högerextrema tas på större allvar.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se