Stäng
blog-header
december 5, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Kristina Winberg (SD). Foto: Emil Langvad/TT

Så ser Sverigedemokraternas ”hjälpa på plats” ut i praktiken

I slutet av november beslutade EU-parlamentet att ge ett lån på 200 miljoner euro till Jordanien.

Landet är ett av de länder i världen som tagit emot flest flyktingar, hela 1,3 miljoner bara från Syrien. De binder sig inte bara till att betala tillbaka utan även till att upprätthålla mänskliga rättigheter och driva på demokratisk utveckling.

Vi hjälper alltså på plats, ger inte bidrag utan i stället ett lån och förutom flyktingarna så får landets existerande befolkning stöd i kampen för demokrati.

Det röstade Sverigedemokraterna i EU-parlamentet nej till.

De gick till och med emot EU-gruppen de tillhör (EFDD), där de enbart fick stöd av en representant från UKIP (brittiska högerpopulister) och en från AfD (tyska högerpopulister).

I stället för att spekulera om varför SD röstar ner ett förslag som verkar gå helt i linje med vad de själva tjatar om, nämligen att vi inte ska ”ta hit” flyktingar utan ”hjälpa på plats” så frågade jag de ansvariga politikerna om hur de resonerat. Kristina Winberg och Peter Lundgren som är Sverigedemokraternas representanter svarade såhär:

”Vi har mycket lågt förtroende för EU som organisation och tycker att de som har stor erfarenhet av biståndsarbete ska göra det. EU-pengar slösas ofta bort och vi har inte tid och möjlighet att sätta oss in i varenda projekt som EU-kommissionen företar sig varför vi håller en skeptisk linje. Dessutom vill vi inte att svenska skattepengar först tas om hand i Bryssel för att sedan skickas vidare ut till världen i olika projekt. Det är därför vi motsätter oss även olika interna utvecklingsfonder som EU har och liknande.”

Först och främst är jag väldigt glad över att en politiker från SD tar sig tid att faktiskt resonera kring varför de röstat som de gör. Mer ofta än sällan är det tyvärr tyst eller förberedda talepunkter som gäller från det partiet när liknande politiska beslut tas, se bara på deras omsvängning gällande vinster i välfärden eller krav på schyssta villkor vid offentlig upphandling.

Utöver det citerade angav Peter Lundgren fler skäl i sitt svar, bland annat att de vill minska invandringen i Sverige för att ge pengar direkt härifrån till Jordanien i stället. Men just i den här omröstningen var det Sverigedemokraternas EU-skepsis som styrde och var det avgörande skälet. Och det är en hållning som går att respektera.

Tyvärr innebär den i praktiken att partiet aldrig någonsin kommer att agera för att hjälpa på plats och att de inte bidrar på något sätt i EU-parlamentet i utbyte mot den lön de får, som ligger på över 80 000 kronor i månaden.

För om Sverigedemokraterna säger att de vill hjälpa på plats, men inte genom EU och inte så länge vi har invandring till Sverige, då är det rent konkret så att de aldrig kommer hjälpa så länge vi inte lever i en perfekt sverigedemokratisk värld.

Och det, det är en hållning som är mindre värd respekt.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se